1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkikulttuuri

"Bilehylje" herättelee pohtimaan Itämeren tilaa – "Juhlat ovat pian ohi"

Senaatintorille ilmestyy Helsinki-päivänä 40 lasikuituista veistoshyljettä. Kyse on Suomi100-juhlavuoden HejHylkeet!-kampanjasta.

Kuvataiteilija Kirsti Tuokon bilehylkeessä on vaikutteita muodista, musiikista ja sarjakuvataiteesta. Kuva: Katriina Laine / Yle

Senaatintoria koristaa pian hyljejoukkio.

Taiteilijat ja taideryhmät ovat maalanneet Stefan Lindforsin suunnittelemat kaksimetriset hyljeveistokset haluamallaan tavalla. Jokainen hylje on eri näköinen, mutta yhdessä ne muodostavat viikon ajaksi yhteisötaideteoksen numero sadan muotoon Tuomiokirkon eteen.

Hylkeet ovat myynnissä yrityksille ja yksityishenkilöille ja varat lahjoitetaan Bactic Sea Action Groupille Itämeren suojelutyöhön. Useissa hylkeissä näkyy huoli ja pohdinta Itämeren tilasta, tekijöidensä näköisenä.

Paavo Halosen hylje ottaa kantaa Itämereen päätyvään muoviin. Kuva: Katriina Laine / Yle

– Tämä on pop art-tyylinen, charleston-henkinen "bilehylje", joka käy kaikissa juhlissa, esittelee kuvataiteilija Kirsti Tuokko hyljettään.

– Hylkeen sanoma on se, että meillä on menossa "viimeiset juhlat". Iloinen kuluttaja ei enää voi jatkaa näin vaan on uudistettava ajattelua. Kuluttaminen on katkeransuloinen nautinto, josta tulee jo synkkä olo. Nyt juhlat on pian loppu, muotia teoksissaan hyödyntävä Tuokko sanoo.

Kaikki teokset on tehty samassa tilassa

Kaupunkikulttuuria ja hyväntekeväisyyttä yhdistävä HejHylje! -kampanja on toteutettu aikaisemmin vuonna 2011, kun Turku oli kulttuuripääkaupunki. Nyt mukaan haluttiin tuoda vielä yhteisöllinen tapa tehdä taidetta, eli kaikki taiteilijat ovat maalanneet teoksensa samassa tilassa Makasiini L3:ssa Jätkäsaaressa. Yleisö on päässyt näkemään tätä prosessia sunnuntaisin.

HejHylkeet! on pääasiassa maalattu vesiohenteisella kattomaalilla. Kuva: Katriina Laine / Yle

– Tässä on parasta ollut se, että on tutustunut uusiin tyyppeihin. Kaikilla on ollut mielettömän hyvä fiilis tehdä. Tämä on ollut hyvä kokemus taiteilijana, ihmisenä ja oppijana, kertoo kokemuksistaan Hylje 29:n maalannut kuvanveistäjä ja kuvataiteen opettaja Sakari Kannosto.

Sakari Kannoston Hylje 29 on robottihylje, jossa on muun muassa vesikasveja. Kuva: Katriina Laine / Yle

Taiteilijat on valinnut kuraattori Veikko Halmetoja. Mukana on laaja kirjo kuvataiteen osaajia, taidemaalareita ja sarjakuvataiteilijoita, kuten Katja Tukiainen.

Helsinki-päivän jälkeen hyljeveistokset levittäytyvät loppukesäksi ympäri Helsinkiä muun muassa Suomenlinnaan, Forumiin ja Merikylpylä Altaaseen. Ostajat saavat veistokset käyttöönsä heti Helsinki Design Weekin jälkeen.

Katja Tukiaisen HejHylkeessä! on pinkki merenneito. Kuva: Katriina Laine / Yle

_Juttua korjattu 2.6. klo 10.58: Teoksia ei maalata Galleria Huudossa vaan saman rakennuksen yläkerran tilassa HejHylje! Factoryssa L3-makasiinissa. _