Saksa saattaa jarruttaa afgaanien palautuksia Kabulin tuhoisan terrori-iskun jälkeen

Nürnbergissä turvapaikkaa hakeneen afgaaniopiskelijan palautusaikomus synnytti kiivaita mielenosoituksia.

Afganistan
Poliisit ottavat mielenosoittajan kiinni Nürnbergissä.
Afgaaniopiskelijan palautusta vastustavaan mielenosoitukseen osallistui 300 ihmistä.reuters-tv

Saksa aikoo jatkaa Afganistanin turvallisuustilanteen erityistarkkailua ennen kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia Afganistaniin jatketaan. Näin sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel torstaina, kun häneltä kysyttiin kantaa palautuksiin eilisen 90 ihmistä Kabulissa surmanneen itsemurhaiskun jälkeen.

Merkelin mukaan tällä hetkellä Afganistaniin palautetaan ennen kaikkea niitä kielteisen turvapaikan saaneita, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin.

Saksa peruutti keskiviikkona yhden palautuslennon Kabuliin terrori-iskun takia.

Nürnbergissä yhdeksän poliisia loukkaantui mielenosoituksessa

Keskiviikkoiltana eteläsaksalaisessa Nürnbergin kaupungissa palautuksia vastustanut mielenosoitus äityi yhteenotoksi poliisin kanssa. Mielenosoittajat heitttelivät pulloja ja poliisi käytti pippurikaasua. Yhdeksän poliisia loukkaantui.

Mielenosoitus alkoi, kun poliisi yritti hakea 20-vuotiaan afganistanilaisen yliopisto-opiskelijan luentosalista kotimaahan palauttamista varten. Muut opiskelijat lähtivat kadulle vastustamaan aikomusta.

Saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan afgaanimiehen ei toistaiseksi tarvitse mennä turvapaikanhakijoiden säilöönottokeskukseen, mutta on epäselvää saako hän jäädä Saksaan.

Karkotuksen kohteena oleva opiskelija on tiettävästi ollut Saksassa vuosia ja hänen katsotaan integroituneen hyvin, kertovat saksalaiset viestimet.

Lähteet: AP, EBU