Hyppää sisältöön

Verensokeria ei enää tarvitse mitata joka välissä – hypokoiran voi nyt ottaa mukaan vaikka kauppareissulle

Diabeetikkojen avuksi koulutetuille hypokoirille on myönnetty lupa kulkea omistajiensa mukana muun muassa kaupoissa ja ravintoloissa.

avustajakoira isäntänsä sylissä
Siru ilmoittaa heti, jos Jessen verensokeri laskee liian alhaiseksi. Videolla näkyy, miten Siru hälyttää, kun vaatteisiin piilotetaan harjoitustilanteisiin tarkoitettu hypolappu.

Unettomat yöt ovat historiaa Haulan perheessä. Äidin ei tarvitse herätä öisin tarkistamaan, onko pojan verensokeri riittävän korkealla. Koira tekee työn hänen puolestaan.

Jessellä todettiin diabetes puolitoista vuotta sitten. 15-vuotias down-poika tunnistaa hereillä ollessaan, koska verensokeri laskee, mutta ei välttämättä osaa reagoida tilanteeseen. Perheenjäsenet ovat olleet huolissaan pojan hyvinvoinnista erityisesti kodin seinien ulkopuolella, jossa he eivät ole voineet olla mukana tarkkailemassa tilannetta.

Nyt Jesse voi ottaa mukaan parhaan kaverinsa, Siru-koiran.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi diabeetikkojen avuksi koulutetuille hypokoirille tällä viikolla samanlaisen aseman kuin muillekin avustajakoirille elintarviketiloissa. Siru pääsee siis Jessen mukana vaikka ravintolaan tai kauppareissulle.

– Enää ei tarvitse pelata mittarin kanssa joka paikassa. Voi luottaa siihen, että koira ilmaisee, jos verensokeri laskee liian alhaiseksi. Se helpottaa omaa tekemistä ja luo turvallisen tunteen myös muille, kertoo Jessen äiti Kati Haula.

Töissä koira karistaa suurimmat metkunsa

Siru oppi nopeasti hypokoiraksi. Nenä tottui hajuihin kuin luonnostaan, mutta sekarotuinen aikuinen koira joutui tekemään suurimman työn karistaessaan vanhat tapansa. Enää ei lenkillä juosta tapaamaan koirakavereita tai hakemaan rapsutuksia vastaantulijoilta. Nyt huomio on pidettävä isännässä.

Kaikista metkuistaan vanha vekkuli ei silti luovu. Joskus Siru ilmaisee alhaisen verensokerin turhaan, koska sen tekee niin kovasti mieli palkkioksi saatuja herkkuja. Perhe antaa satunnaiset turhat hälytykset anteeksi, koska yhtään tositilannetta Siru ei jätä merkkaamatta.

Koira oppii, mitä omistaja haluaa

Siru hälyttää heti, jos Jessen verensokeriarvo on 4,2 tai vähemmän. Sen nenä osaisi tunnistaa minkä tahansa arvon, mutta tämän arvon perhe halusi sille opettaa. Siinä vaiheessa Jessellä alkaa tulla ensimmäisiä oireita.

– Jesse tulee silloin ärtyneeksi ja hän saattaisi vain työntää koiran pois. Siksi olemme opettaneet Sirulle, että hälytys tehdään ensisijaisesti minulle. Jos en ole paikalla, on Siru ymmärtänyt hälyttää myös muille, Kati Haula kertoo.

Hypokoira-yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) järjestämillä kursseilla voi itse vaikuttaa siihen, millaisen avustajakoiran itselleen saa. Suomessa on tällä hetkellä noin 50 hypokoiraa. Eurajokelainen Siru on Satakunnan ensimmäinen.

.
.