Työttömien hakemuspakko suututti ammattiliitot – SAK:n Eloranta: Nämä nostetaan syksyn työehtoneuvotteluihin

Työttömyysturvan heikennykset kuumentavat tunteita kentällä.

politiikka
Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK
Henrietta Hassinen / Yle

Hallituksen päättämät ja suunnittelemat työttömyysturvan heikennykset keräsivät karua palautetta työntekijäkeskusjärjestö SAK:n edustajiston kokouksessa.

Raahelainen elektroniikkayrityksen pääluottamusmies Pirkko Valtanen sanoo seuraavansa hallituksen toimia kauhunsekaisin tuntein.

– Omalla työpaikalla on tilanne, että työntekijöitä irtisanotaan, toimintaa ollaan supistamassa. Se on aivan hirvittävä tilanne, ihmisiä on jäämässä työttömäksi. Tulevaisuus pitkäaikaistyöttömänä on melko monella edessä. Todella rankka tilanne, Valtanen purkaa kentän tuntoja.

"Hakisin, jos olisi paikkoja, joita hakea"

Hallitus on lyhentänyt ansiosidonnaisen turvan kestoa, säätänyt passiivisille työttömille karenssipäiviä ja suunnittelee velvoitetta lähettää työhakemus viikossa – karenssin uhalla. Hallitus on myös siirtämässä työvoimahallintoa maakunnille, jotka ulkoistavat palvelut.

Hallituksen tarkoituksena on pitää työttömät aktiivisina ja tuottaa työvoimapalveluita tehokkaammin.

Sauli Isokoski on pitkäaikaistyötön Pietarsaaresta. Hän sanoo lähettäneensä satoja hakemuksia ja olisi valmis hakemaan lisää.

– Aivan varmasti, jos on paikkoja, mihin hakea. Mutta kun ei ole. Jos ei ole vaikka insinöörikoulutusta, ei pysty hakemaan insinöörin töitä. Tämäkin ehdotus on käsittämätön, jos töitä ei ole. Ja tilanne vaihtelee myös alueittain.

SAK: Työttömyysturva tulee syksyn neuvotteluihin

Jarkko Eloranta
SAK:n puheenjohtaja Jarkko ElorantaYle

Ammattiliitot valmistautuvat neuvottelemaan työehdoista ja palkoista syksyllä. Työttömyysturvan heikennykset ärsyttävät liittoja, ja niistä uhkaakin tulla painolasti muulle sopimiselle.

– Näyttää nyt siltä, että tämä työttömyysturva ja työvoimahallinnon uudistaminen aika vahvasti vaikuttaa myös tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin ja siihen tunnelmaan, joka työmarkkinoilla on. Tarvittaisiin syvempää vuoropuhelua ja aidompaa huomioimista siinä, mitä me täällä oikeastaan ajattelemme ja mitkä ovat hallituksen tavoitteet, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto
Metalliliiton puheenjohtaja Riku AaltoYle

Samoilla linjoilla on Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto, joka on myös Suomen suurimman ammattiliiton Teollisuusliiton tuleva puheenjohtaja.

– Meillä on aika pian työehtoneuvottelut, Aalto muistuttaa.

Työttömille suunniteltu "hakemuspakko" on Aallon mielestä järjetön.

– Se on kuolleena syntynyt ajatus. Ei siinä ole mitään järkeä, että tässä maassa tehtaillaan hakemuksia, joilla ei ole käytännön merkitystä. Jos 17 miljoonaa hakemusta vuoden mittaan lähetetään, on päivänselvää, ettei niitä kukaan lue, Aalto tuomitsee.

Kolmikanta lipesi alta

Työntekijäkeskusjärjestöt jäivät tyhjän päälle, kun työnantajajärjestö EK ilmoitti, ettei se enää neuvottele palkoista tai työehdoista. Siksi palkoista ja ehdoista sovitaan liittojen kesken.

Keskusjärjestöiltä lähti samalla vipu, jolla ne voivat patistaa hallitusta toivomaansa suuntaan.

SAK:ssa haluttaisiin silti jatkaa neuvottelemista kolmikannassa hallituksen, työnantajien ja työntekijöiden kesken. Siellä ne haluaisivat puhua esimerkiksi työttömyysturvasta.

Aallon mielestä hallitus on pettänyt lupauksensa.

– Kun kilpailukykysopimus tehtiin syksyllä, sovittiin kolmikannan jatkamisesta. Meillä on sellainen käsitys, että sitä ei tällä hetkellä tapahdu niin kuin on meille kerrottu ja sovittu, Metallin Aalto muistuttaa.

Työttömyydestä huolestuneet järjestöaktiivit olisivat valmiita toimimaan.

– Jossain vaiheessa toivon, että tulisi vaikka jonkinlainen mielenilmaus isolla porukalla työttömien puolesta, PAMin Sauli Isokoski odottaa.

– Ei mikään poissuljettu asia ole, etteikö siellä levottomuutta ole näköpiirissä, Metalliliiton Pirkko Valtanen sanoo.

Eloranta: Korotuksia ja lyhyet sopimukset

Joka tapauksessa syksyllä neuvotellaan myös palkoista. SAK ei suostu liittojen puolesta määrittelemään, mihin palkankorotusten toive asettuisi. Korotuksia ne joka tapauksessa tulevat olemaan, Eloranta lupaa.

– Ilman muutahan talouden kasvu ja parantuva taloudellinen tilanne vaikuttavat palkkaodotuksiin.

SAK kuitenkin toivoo liitoilta malttia, sillä talouskasvu on jatkunut vasta hetken eikä tulevasta ole varmuutta.

– Se on sitten eri asia, kuinka pitkiä sopimuksia esimerkiksi tehdään. Voi olla, että nyt on tarve tehdä aika lyhyitä sopimuksia, koska talouden kuva on vielä vähän epämääräinen. Mutta palkankorotuksia ilman muuta syksyllä liitot lähtevät tavoittelemaan, Eloranta ennakoi.