Sipilä: Pohjoismaat vaativat EU:lta johtajuutta, jos Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta

EU voisi viedä sopimusta eteenpäin yhteistyössä Kiinan kanssa.

Pariisin ilmastosopimus
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä.
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan EU:n pohjoismaiset jäsenet Suomi, Tanska ja Ruotsi reagoivat yhdessä, jos Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta.

Sipilä kertoi eduskunnan kyselytunnilla ottaneensa asiasta eilen keskiviikkona yhteyttä Tanskan ja Ruotsin pääministereihin.

– Yksi keskeinen viestimme noissa eilisissä keskusteluissa oli, että Pohjoismaat tulevat vaatimaan EU:ta ottamaan tässä asiassa johtoroolin ja hakemaan Kiinasta siihen kumppanin, sanoi Sipilä.

Sipilä sanoo uskovansa, että EU pystyy yhdessä Kiinan kanssa tekemään paljon Pariisin sopimuksen toteuttamiseksi ja myös sen eteen, että Yhdysvallat pyörtäisi mahdollisen vetäytymisensä sopimuksen toteuttamisesta.

Pariisin sopimukseen kielteisesti suhtautunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmolittanut kertovansa lopullisen kantansa sopimukseen tänään.

Sipilä piti kyselytunnilla Yhdysvaltojen jättäytymistä sopimuksesta edelleen epävarmana.

– Olisi aika erikoista, että näin kävisi, koska silloin USA olisi Nicaraguan ja Syyrian ohella ainoa YK-maa, joka jää ilmastosopimuksen ulkopuolelle. Aika erikoiseen sarjaan tässä tapauksessa USA asettautuisi, Sipilä pohdiskeli.