1. yle.fi
  2. Uutiset

Eurooppa kääntyy Kiinan puoleen Yhdysvaltain empiessä ilmastosopimuksen kohtaloa

Kiina ja EU aikovat kertoa ilmastoalan yhteistyöstä muutama tunti sen jälkeen kun presidentti Trump on ilmoittanut, aikooko Yhdysvallat irtautua Pariisin sopimuksesta.

Pariisin ilmastosopimus
Shengtoun hiilivoimala Shuozhoussa, Kiinassa.
Shengtoun hiilivoimala Shuozhoussa, Kiinassa. Qilai Shen / EPA

*BRYSSEL *Euroopan unioni kehittelee ilmastoalan yhteistyötä Kiinan kanssa samalla kun Yhdysvallat pohtii irrottautumista Pariisin ilmastosopimuksesta.

Yle Uutisten haltuunsa saaman Kiinan ja EU:n yhteistyöasiakirjan luonnoksen mukaan ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ja siirtyminen puhtaaseen energiaan ovat "nyt tärkeämpiä kuin koskaan".

Kiina ja EU sitoutuvat siinä uudelleen korkeimmalla poliittisella tasolla panemaan toimeen Pariisin sopimuksen ja kehottavat sopimuksen muitakin osapuolia täyttämään omat lupauksensa.

Asiakirja allekirjoitetaan huomenna perjantaina Kiinan pääministerin Li Keqiangin Brysselin-vierailulla, jota isännöivät EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Ajoitus on sattumaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä ilmoittaa myöhemmin tänään torstaina, irtautuuko Yhdysvallat Pariisin sopimuksesta. Ennakkotietojen mukaan irtautuminen on todennäköistä. Yhdysvaltoja ei EU:n ja Kiinan asiakirjassa erikseen mainita, mutta ajoitus on unionin kannalta täydellinen.

Julistuksen tarkoitus kun on osoittaa, että ilmastosopimus ei jää tyhjän päälle vaikka maailman toiseksi suurin saastuttaja Yhdysvallat irtautuisikin siitä.

Paperissa on myös konkreettisia Kiinan ja EU:n yhteistoimia, jotka menevät nykyistä pidemmälle. Osapuolet sitoutuvat esimerkiksi selvittämään, voisivatko ne yhdessä auttaa kehittyviä maita kestävän energian edistämisessä ja ilmastonmuutoksen torjumisessa.

EU tukee Kiinan päästökauppaa

EU tukee Kiinan kansallisen päästökauppajärjestelmän perustamista kymmenellä miljoonalla eurolla. EU sitoutuu myös tukemaan Pariisissa sovittua sadan miljardin dollarin ilmastorahastoa, jonka varojen kerääminen on vaakalaudalla jos Yhdysvallat irtautuu Pariisin sopimuksesta. Rahaston on tarkoitus tukea kehitysmaiden toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Asiakirjassa sitoudutaan uuteen yhteistyöhön energiatehokkuuden parantamiseksi ja uusiutuvien energianlähteiden käytön edistämiseksi. Sen mukaan Pariisin ilmastosopimus on "historiallinen saavutus".

Asiakirjan ovat neuvotelleet ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete ja Kiinan ilmastonmuutosasioiden erityisedustaja Xie Zhenhua. Paperista on neuvoteltu kolmessa tapaamisessa Marrakeshissa, Pekingissä ja Berliinissä. Kyseessä on ensimmäinen Kiinan ja EU:n kahdenvälinen ilmastoalan laaja sitoumus.

Lue lisää ilmastoaiheesta:

Analyysi: Kiina täyttää mieluusti Trumpin luoman tyhjiön

Ilmastonmuutoksen torjunta USA:ssa ei pysähtyisi Trumpin päätökseen – Monella osavaltioilla on omat ilmastotavoitteet

Miksi Donald Trump haluaa luopua ilmastosopimuksesta – tässä kolme syytä

Tutkija: "Trumpin ilmastopolitiikka ei pysäytä puhtaan energian nousua"

Lue seuraavaksi