1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kalastuslainsäädäntö

Ylä-Lapin kalastuskausi käynnistyi lumisateessa ja kapinatunnelmissa

Mielenilmaus uutta kalastuslakia vastaan keräsi parisataa inarilaista Juutuanjoelle. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kävi valamassa uskoa vapaan kalastusoikeuden paluuseen.

Kalastuslainsäädäntö
Mielenilmaus Juutuanjoen rannalla keräsi torstai-iltana parisataa ihmistä.
Mielenilmaus Juutuanjoen rannalla keräsi torstai-iltana parisataa ihmistä.Annu Passoja / Yle

InariHyytävä pohjoistuuli ja poikittainen lumisade tervehtivät kohisevan Juutuanjoen Alakosken rannalle kerääntyneitä kalamiehiä ja -naisia. Kalastuskausi alkoi torstaina ja aloituspäivän kaikki neljä lupaa oltiin myyty Metsähallituksen verkkokaupasta sellaisille ostajille kuin Robin Hood ja Hessu Hopo. Mielenilmaukseen osallistuneista enemmän kuin neljä oli siirtynyt joen rantaan, mutta lähempi tarkastelu osoitti että siiman päässä oli muovipullo tai perho ilman koukkua.

– Tämä höyhentuppo se on kuolemanvaarallinen setti, esittelee Heikki Nikula koukutonta pyyntivälinettään. Rantatörmällä seisoskeleva Metsähallituksen erätarkastaja Jari Liimatainen ei tee elettäkään käydäkseen tarkistamassa, mitä siiman päässä on, vaan rupattelee jäätävää säätä uhmaavien kalastusharrastajien kanssa.

Tositilanteessa hänen pitäisi langettaa 8- 10 päiväsakkoa ja joissain tapauksissa myös takavarikoida kalastusvälineet valtiolle.

– Kyllä tämä valvonnankin kannalta on vaikea tilanne. Ihmiset kokevat lain epäoikeudenmukaiseksi ja tähän saattaa sitten liittyä kansalaistottelemattomuutta. Ei se hyvä tilanne ole tällä hetkellä.

Ja sinulle kiusallinen tilanne sakottaa tuttuja ihmisiä ?

– No tuttuja tai outoja, mutta kyllä alussa saattaa vaikeita tilanteita tulla.

Metsähallituksen erätarkastajat Mika Seurujärvi ja Jari Liimatainen vaihtoivat mietteitä mielenilmaukseen osallistuneiden Ari Savikon ja Heikki Nikulan kanssa.
Metsähallituksen erätarkastajat Mika Seurujärvi ja Jari Liimatainen vaihtoivat mietteitä mielenilmaukseen osallistuneiden Ari Savikon ja Heikki Nikulan kanssa.Annu Passoja / Yle

Myynnissä neljästä kuuteen päivälupaa

Uusi kalastuslaki velvoittaa Inarin, Utsjoen ja Enontekiön asukkaat hankkimaan päiväkohtaiset kalastusluvat sellaisille lohen ja taimenen nousualueille, joissa he ennen saivat kalastaa vapaasti. Jopa Euroopan parhaana taimenjokena pidetyn Juutuanjoen rannalla asuva Heikki Nikula aikoo kalastaa niin kuin ennenkin, mutta lupaa hän tuskin hankkii.

– Katsotaan nyt. Saatan minä ostaakin jonkun kalastusluvan, mutta vähän epäilen että ei tule ostettua.

Monen muun tavoin Nikula sanoo, että voisi hyvinkin maksaa kausiluvasta, mutta epäreilulta tuntuu, että pitäisi lupamyynnin avautuessa tietää etelän turistin tavoin, minä päivänä vaikkapa elokuussa aikoo kalastaa kotijoellaan.

– Minun esi-isäni ovat kalastaneet täällä. Nyt näistä tehdään valtion tasetta ja unohdetaan se, että meillä pitäisi olla jonkinlainen etuoikeus näihin vesiin. En tiedä mitä nuoriso täällä tekee, jos ei voi kalastaa, miettii koko ikänsä perhoa heitellyt Nikula.

Samaa miettii Toni K. Laine ja vielä isomman vastuun raskauttamana. Laki oli jo voimassa kun nuori kunnanjohtaja aloitti työnsä Inarissa, mutta nyt kunnan koneisto on valjastettu lobbaamaan lakimuutoksen puolesta.

– Kalastus- ja metsästysoikeudet ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä, joilla ihmisiä saadaan asumaan tänne, emmekä halua luopua niistä. Toisaalta tällä asialla on pitkä historia, kyse on siitä miten valtio on jakanut maita ja vesialueita ja sitä jakoa ei ole Lapissa suoritettu loppuun, kunnanjohtaja puolustaa inarilaisia.

juutuanjoki
Noin 12 kilometrin pituinen Juutuanjoki laskee Inarijärveen.Annu Passoja / Yle

Vuoden kuluttua laki voi olla jo toinen

Lakimuutosta perusteltiin kalakantojen suojelulla. Hätävarjelun liioittelua, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Ari Savikko, Juutuanjoen ranta-asukkaita hänkin.

– Kaksi kesää sitten oli kaikuluotain tässä Juutuassa ja sen mukaan tähän nousi 7000 taimenta. Vapakalastajat eli paikalliset ja turistit yhteensä saavat 200 - 300 taimenta kaudessa eli kalastus on täysin kestävää.

Vuoden kalamieheksi valittu ja kalakirjasto-hankkeestaan tunnettu Savikko harmittelee kalastuksen nyt jäävän vähiin kotijoella. Ilman lupaa hän ei siimoja virittele.

Inarilaisen kalastusväen keskelle Helsingistä rientänyt kansanedustaja (kesk.) Mikko Kärnä antoi ymmärtää, että hätä ei välttämättä ole tämän näköinen. Puoluetoveri, maatalousministeri Jari Leppä on luvannut katsoa, josko kalastuslakia vielä voisi muuttaa ylälappilaisten kalastusoikeuksien osalta.

– Uskon, että siellä tehdään kaikki että lakimuutos saadaan aikaiseksi. Tämä kausi on nyt menetetty, mutta täytyy toivoa että seuraavaan avovesikauteen mennessä saadaan ratkaisu paikkakuntalaisten oikeuksien palauttamisesta.

Eikö kalakantojen tila huoleta ?

– Vapakalastus ei millään muotoa ole se, mikä kalakantoja uhkaa. Jos halutaan alkaa turvata kalakantoja niin pitää miettiä miten verkkokalastus Inarijärvessä järjestetään, Kärnä sanoo.

Verkkokalastusoikeutta kalastuslaki lisäsi niin, että esimerkiksi Heikki Nikulan perhe voisi viritellä Inarijärveen yli kilometrin verran verkkoja.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine
Inarin kunnanjohtaja Toni K. LaineAnnu Passoja / Yle

Perjantaiaamuna tavoitettu Metsähallituksen erätarkastaja Jari Liimatainen kertoi myöhemmin torstai-iltana ottaneensa kolmen Juutuanjoen mielenilmaisijan tiedot ylös sakkomääräystä varten. Kalastajilla ei ollut lupia ja he käyttivät koukkuja. Liimataisen mukaan kalastajat saavat "mahdollisimman pienet" sakot.

Lue seuraavaksi