Saksa, Ranska ja Italia: Ilmastosopimusta ei voida neuvotella uudelleen

YK:n mukaan on tärkeää, että Yhdysvallat jatkaa johtavassa roolissa ilmastoasioissa.

Ulkomaat
Poliitikkoja Pariisissa
Vuoden 2015 joulukuussa iloa vielä riitti, kun muun muassa Ranskan presidentti Francois Hollande ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon riemuitsivat Pariisin ilmastosopimuksen syntymistä.Christophe Petit Tesson / Epa

Saksa, Ranska ja Italia sanovat harvinaisessa yhteislausunnossaan olevansa vakuuttuneista siitä, ettei ilmastosopimusta voida neuvotella uudelleen. Maat sanovat ottavansa vastaan tiedon Yhdysvaltain päätöksestä pahoitellen.

Ranskan presidentinkanslian mukaan presidentti Emmanuel Macron on myös sanonut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille puhelimessa, ettei Pariisin ilmastosopimuksessa "ole mitään neuvoteltavaa".

Trump vahvisti eilen, että Yhdysvallat vetäytyy ilmastosopimuksesta. Hän sanoi pyrkivänsä neuvottelemaan sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille

Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille.

YK: On tärkeää, että USA jatkaa johtavassa roolissa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin tiedottajan mukaan USA:n päätös vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta on valtava pettymys. Tiedottajan mukaan on kuitenkin erittäin tärkeää, että Yhdysvallat jatkaa johtavassa roolissa ilmastoasioissa.

Pääsihteeri Guterres on tiedottajan mukaan edelleen luottavainen sen suhteen, että Yhdysvaltain kaupungit, osavaltiot ja yritykset jatkossakin osoittavat näkemystä ja johtajuutta työskentelemällä vähähiilidioksidisen tulevaisuuden eteen. Guterres myös odottaa innolla osallistuvansa Yhdysvaltain hallituksen, Yhdysvaltain muiden toimijoiden sekä koko maailman kanssa kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.

Lähteet: STT