1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Perälle kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta tiedottamisrikoksista – ei halua kommentoida tuomiota

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Perän kolmesta tiedottamisrikoksesta. Myös yhtiön entinen kaivoksenjohtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen.

Talvivaara
Pekka Perä
Pekka PeräPetteri Paalasmaa / AOP

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Talvivaaran toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen Pekka Perän kolmesta tiedottamisrikoksista kahdeksan kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänelle määrättiin myös 40 päiväsakkoa, joka tekee Perän tuloilla yhteensä 8 880 euroa.

Syyttäjä oli vaatinut Perälle rangaistusta kahdeksasta arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta. Käräjäoikeus hylkäsi viisi tiedottamissyytettä.

Talvivaara-yhtiön entinen kaivoksenjohtaja on tuomittu viidestä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänelle määrättiin 30 päiväsakkoa. Sakon suuruus on yhteensä 3000 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksella saatua hyöty noin 50 000 euroa.

Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Harri Natunen tuomittiin yhdestä tiedottamisrikoksesta sakkorangaistukseen. Myös yhtiön entinen talousjohtaja tuomittiin sakkoihin tiedottamisrikoksesta.

Markkinoille annettiin totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa tietoa

Talvivaaran pörssirikosjutussa on kyse Talvivaaran antamista tuotantoennusteista.

Käräjäoikeuden mukaan joissakin Talvivaaran antamissa pörssitiedotteissa vuosina 2012 ja 2013 on annettu markkinoille nikkelin tuotantoennusteissa totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa tietoa. Käräjäoikeus on katsonut, että annetut tuotantoennusteet tuotettavan nikkelin määrästä eivät ole olleet realistisia, eivätkä todennäköisesti toteutuvia.

Nikkelin tuotantomäärä on ollut sijoittajien kannalta olennainen tieto, jolla on ollut vaikutusta osakkeen hintaan. Lisäksi yhden tuotantopäivityksen antamisessa on viivytelty.

Talvivaaran entisen kaivoksenjohtajan saama ehdollinen vankeustuomio liittyy siihen, että oikeuden mukaan hän on käyttänyt hyväksi yhtiössä ollutta sisäpiiritietoa.

Talvivaara-yhtiölle määrättiin 50 000 euron yhteisösakko. Syyttäjä oli vaatinut yhtiölle yhteisösakkoa 500 000 euroa.

Pekka Perä ei halua kommentoida tuomiota - Asianajaja: Valitetaan hovioikeuteen

Toimitusjohtaja Pekka Perä ei halua kommentoida hänelle langetettua tuomiota. Perä ei ole Suomessa tänään. Hän kertoi eilen Ylelle, ettei hän halua lausua tuomiosta mitään.

– En halua lausua tästä omasta asiastani yhtään mitään. Toinen henkilö yhtiössämme kommentoi asiaa, Pekka Perä sanoi eilen Ylelle.

Yle tavoitti Pekka Perän asianajajan Petteri Sotamaan. Hänen mukaansa Helsingin käräjäoikeuden langettama tuomio on väärä.

– Alun perin kymmenestä syytekohdasta valtaosa on hylätty. Esitetty asiantuntijaselvitys ja todistelu osoittavat, että kaikki syytteet olisi tullut hylätä. Pidämme tuomiota selvästi vääränä, ja rangaistuksia kohtuuttomina. Tulemme valittamaan hovioikeuteen, sanoo Pekka Perän asianajaja Petteri Sotamaa.

Talvivaara: Tuomiolla ei vaikutusta yhtiöön

Talvivaara Kaivososakeyhtiö tiedotti tänään, että Helsingin käräjäoikeuden ratkaisulla ei ole vaikutusta yhtiön toimintaan.

- Talvivaaran näkemyksen mukaan käräjäoikeuden ratkaisulla ei ole vaikutusta yhtiöön, sen taloudelliseen asemaan tai toimitusjohtajan asemaan yhtiössä, todetaan Talvivaara-yhtiön tiedotteessa.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten Pekka Perän ja kaksi muuta Talvivaaran entistä johtajaa sakkoihin ympäristön turmelemisesta. Tuomio ei ole lainvoimainen, juttu on menossa hovioikeuteen.

Lue tästä Talvivaaran oikeudenkäynnistä tehtyjä juttuja:

Syyttäjä vaatii Pekka Perälle vankeutta Talvivaaran epäillyissä tiedottamisrikoksissa

Pekka Perän puolustus Talvivaara-käräjillä: Epäonnistuminen ennustamisessa ei voi olla rikos

Pekka Perä tiedottamiskäräjillä: Syyttäjät harhapolulla

Lue seuraavaksi