1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiinan kaatopaikat täynnä – Pekingin jätteestä jo puolet poltetaan energiaksi

Jätteenpolttoa pidetään Kiinassa suurena harppauksena, mutta sen tehokkuus jää kauas Suomen tasosta.

Orgaaninen jäte kerätään erikseen. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

PEKING Roskapussi on kulkenut kiinalaisesta keittiöstä perinteisesti kaatopaikalle. Kun 1,3 miljardia ihmistä on tehnyt samoin, maasta ei enää tahdo löytyä tilaa kaatopaikoille.

Kansalaisten maanittelu kierrättäjiksi on tehonnut kehnosti, vaikka esimerkiksi pilottikohteessa Xichengin kaupunginosassa Pekingissä sitä on harjoitettu jo 20 vuoden ajan.

– Ihmisten vakuuttaminen ei todellakaan ole ollut helppoa. Joka vuosi järjestämme propagandatilaisuuksia ja kehotamme taloyhtiöitä hoitamaan vastuunsa, huokaa pekingiläinen virkamies Liu Shudong. Liu johtaa Xichengin kaupunginosassa virastoa, jonka vastuulla on rakennusvalvonta ja jätehuolto.

Laiskojen lajittelijoiden perusmoka on Liun mukaan edelleen se, etteivät he lajittele jätteitään mitenkään. Kaikki viedään samassa muovikassissa roskikseen, vaikka vieressä olisi liuta eri roskiksia kierrätystä varten.

– Kun ihmisillä ei ole käsitystä kierrätyksestä eikä siitä ole tullut tapaa, he eivät sitä tee. Se on työssämme vaikeinta, Liu sanoo.

Vihreä on tarkoitettu maatuvalle keittiöjätteelle, sininen roskis kierrätettävälle ja harmaa sekajätteelle. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Tavallisin roskismalli Pekingissä on kaksoisroskis, jossa toinen puoli on varattu sekajätteelle ja toinen kierrätettävälle – oli se sitten pulloja, lasia, muovia tai pahvia. Roskien erottelu alkoi vuonna 2000.

Liu antaa Ylelle haastattelun kerrostaloyhtiön pihalla, jossa orgaaniselle jätteelle on vielä erikseen kolmas roskis.

Roskisten yläpuolella kierrätyksestä valistetaan jättimäisillä tauluilla, ja taloyhtiössä on kierrätysneuvojia, jotka erottaa olkavarteen kiinnitetystä vihreästä merkkinauhasta. Koko Pekingissä heitä on koulutettu nyt 20 000.

Kuorma-auton lastiksi on kerätty muovisia kanistereitä - tämä kierrätysbisnes on Pekingissä yksityistä liiketoimintaa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Tavoitteena kolmannes kierrätykseen

Keväällä Kiinan hallitus patisti paikallishallintoja järjestämään kierrätyksen paremmin. Aluksi 46 suurkaupungista pitäisi tehdä malliesimerkkejä muulle maalle.

Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kotitalouksien, yritysten ja virastojen tuottamasta jätteestä on erotettu kaikki vaarallinen jäte, orgaaninen jäte ja kierrätysmateriaalit.

Pekingissä jätteestä kierrätetään nykyisin lähes 40 prosenttia. Kansallisella tasolla tuoreimmat tiedot vuodelta 2015 kertovat, että vain kahdeksan prosenttia kotitalousjätteestä päätyi kierrätykseen. Kiinan hallitus yrittää päästä siihen, että vuoteen 2020 mennessä jätteestä kierrätettäisiin ainakin 35 prosenttia.

Jätteenkäsittelyn ja kierrätyksen kustannukset pitäisi Kiinan hallituksen mielestä hoitaa saastuttaja maksaa -periaatteella, eli jätemaksut pitäisi nostaa todellisten kustannusten tasolle.

Pekingissä jätteestä kierrätetään nykyisin lähes 40 prosenttia.

Keittiöjäte maatuu ennen pitkää muuhun käyttöön. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Jätteenpoltto OK muualla kuin kotinurkilla

Kun Pekingin jätteille löytyy yhä nihkeämmin tilaa kaupungin kaatopaikoilta, kaupunki yrittää polttaa jätteensä energiaksi. Siitä jätteestä, jota ei voida kierrättää, poltetaan nykyisin reilut 40 prosenttia.

Kaatopaikoille päätyy edelleen kolmannes, mutta osuus on tarkoitus painaa nollaan vuoteen 2020 mennessä, kertovat kaupungin jätehuollosta vastaavat viranomaiset.

Majialoun lajitteluasemalla poltettava jäte lastataan kuorma-autoihin. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Jätteenpolton suurimpia ongelmia on se, etteivät kaupunkilaiset halua sinänsä välttämättömiä polttolaitoksia omalle asuinalueelleen, kertoo Ylen haastattelema Feng Xiangpeng, Pekingin kaupunginhallinnon jätehuoltoviraston johtaja.

Vaikka Kiinassa kansalaiset eivät pääse vaikuttamaan asioihinsa äänestämällä, erilaiset viranomaisia vastustavat protestit ovat tavallisia, ja viranomaiset joutuvat siksi ottamaan kansalaismielipiteen huomioon.

Jätteenpolton tehokkuus jää kauas suomalaisesta

Asukkaiden vastustuksen takia Pekingin suurin Lujiashanin jätteenpolttolaitos on pystytetty vuoristoiseen solaan kaupungin länsipuolelle. Se nielee päivittäin 3 000 tonnia jätettä, mikä vastaa kahdeksasosaa Pekingin jätteistä.

Vuoden 2013 lopussa käyttöön otettu Lujiashan on yksi maailman suurimmista jätteenpolttolaitoksista. Jätettä palaa kolme kertaa enemmän kuin Vantaan jätevoimalassa, joka on Suomen suurin.

Lähes samaan aikaan rakennettu Vantaan jätevoimala on kuitenkin paljon tehokkaampi. Se tuottaa sähköä lähes kaksi kertaa enemmän ja kaukolämpöä lähes kymmenen kertaa enemmän kuin Lujiashan.

Lujiashanin jätteenpolttolaitos käsittelee kahdeksasosan Pekingin jätteistä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kiinassa jätteenpoltto on ajatuksena vielä uusi. Pekingin ensimmäinen jätteenpolttolaitos valmistui vuonna 2008. Siihen asti kaikki jäte päätyi kaatopaikoille. Sen jälkeen kasvu on ollut nopeaa: Nyt Pekingissä on 26 jätteenpolttolaitosta ja lisää on suunnitteilla.

Viranomaisten mukaan jätteenpolttolaitosten päästönormit ovat osin jopa kireämmät kuin EU-maissa, mutta yksityiskohtia asiasta ei kerrota.

Fengin mukaan Pekingissä on omaksuttu periaate, että jokainen kaupunginosa vastaa omista jätteistään. Jos jätteet kuljetetaan käsiteltäväksi toiseen kaupunginosaan, siitä on maksettava korvaus. Pekingissä korvauksen määrä on nyt 23 euroa jätetonnilta. Korvauksilla jätehuollon laitosten sijoittaminen tehdään alueille houkuttelevammaksi.

Kierrätys työllistää Pekingissä noin 160 000

Käytännössä kierrätyksestä ovat Pekingissä vuosikausia huolehtineet yksityiset jätteidenkerääjät, jotka etsivät roskiksista kierrätyskelpoisen jätteen ja myyvät sen kaupungin laidalla tukkuostajille. Kierrättäjien polkupyörät metrien korkuisissa tavaralasteissa ovat Pekingin kaduilla tuttu näky.

Valtiollinen Global Times -sanomalehti on arvioinut, että Pekingissä on noin 160 000 ammattimaista kierrätysjätteen kerääjää.

Feng Xiangpengin mukaan heitä ei olla ajamassa työttömiksi, sillä he ovat huolehtineet taloudellisesti kannattavasta kierrätyksestä, joka voi jatkua edelleen vapaasti markkinoiden ehdoilla. Kierrätysjätteen arvo heittelee suhdanteiden mukaan – korkeasuhdanteessa esimerkiksi jätepaperin hinta nousee.

Useimmat jätteiden kerääjät ovat maalta muuttaneita siirtotyöläisiä. He kuuluvat kilpaileviin ryhmittymiin, jotka ovat jakaneet kaupungin omiin reviireihinsä ja toimittavat jätteet kymmenille eri lajitteluasemille kaupungin laidoilla.