Kasvokkain: "Äiti sanoi, että mene ihmeessä" – Lukionsa ainoa uusi ylioppilas matkasi kieli-innostuksen perässä toiselle puolelle Suomea

Utsjoen saamelaislukion ainoa ylioppilas nosti opinahjonsa kouluvertailuissa parhaiden joukkoon.

Uudet ylioppilaat
Ella Rokkonen lii taan kiiđâ áinoo valmâštum pajeuáppee Ucjuuvâ luvâttuvvâst.
Ella RokkonenRoosa Hoffren

Ella Rokkonen painaa lauantaina päähänsä ylioppilaslakin noin 28 000 muun uuden ylioppilaan kanssa. Hänen matkansa Lieksasta Utsjoen saamelaislukion ainoaksi ylioppilaaksi ei kuitenkaan ole se perinteisin.

– Kiinnostuin lukion ensimmäisellä luokalla suomalais-ugrilaisista kielistä. Päätin, että lähden paikan päälle opiskelemaan saamea, koska se on suomen sukulaiskieli. Aloin netistä etsimään, missä sitä voi opiskella ja löysin Utsjoen saamelaislukion.

Rokkonen löysi netistä myös muiden vaihtokokemuksia Utsjoelta. Ne luettuaan hän tiesi, että sinne pitää päästä.

– Saamen kieli on hyvin samankaltaista suomen kanssa, vaikka harvoin suomenkielinen sitä puhuttuna ymmärtää. Jotenkin vain tuntui, että saame naksahtaa. Ja kun osaa jotain muuta sukukieltä, niin oppii ymmärtämään myös suomen kieltä paremmin.

Viimeinen vuosi yksityisopetuksessa

Vanhemmat suhtautuivat tyttären tulevaisuuden suunnitelmiin kannustavasti.

– Itse hieman alkuun epäröin, että lähdenkö Utsjoelle asti, mutta vanhemmat sanoivat, että lähde, koska kyseessä on ainutkertainen tilaisuus.

Rokkonen on Utsjoen saamelaislukion ainoa ylioppilas. Pienessä lukiossa on hänen mukaansa monia mahdollisuuksia. Opettajat ovat tuttuja ja heiltä sai tukea aina, kun sitä tarvitsi. Paineita vuositasonsa ainoana oppilaana oleminen ei kuitenkaan tuonut. Utsjoen saamelaislukiossa on tällä hetkellä 13 oppilasta.

– Olin oppitunneilla ainut oppilas. Viimeisen lukuvuoden olin yksityisopetuksessa, mikä on totta kai ihanteellinen tilanne, kun ylioppilaskirjoitukset ovat samana vuonna.

Yksin tunneilla istuminen motivoi opiskelemaan.

Viimeisen vuoden olin yksityisopetuksessa, mikä on totta kai ihanteellinen tilanne, kun ylioppilaskirjoitukset ovat samana vuonna.

Ella Rokkonen

– Jos en esimerkiksi olisi tehnyt annettuja läksyjä niin koko oppitunti olisi mennyt kokonaan uusiksi.

Rokkonen miettii, että opinnot noin 120 oppilaan Lieksan lukiossa olisivat olleet erilaiset.

– Jos olisin jäänyt opiskelemaan Lieksaan, niin todennäköisesti olisin tunneilla keskittynyt istumaan ja piirtelemään vihkoon. Utsjoella koulussa kommunikoin myös enemmän opettajien kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmat selvillä

Ylioppilaskirjoitusten tuloksiin Rokkonen on tyytyväinen. Kirjoituksista saldona on neljä eximiaa ja yksi magna.

– Todennäköisesti en olisi kirjoittanut näin hyvin, jos olisin opiskellut suuremmassa lukiossa Lieksassa opinnot loppuun asti, Rokkonen pohtii.

Tulevaisuuden suunnitelmat alkavat myös olla selvillä.

– Olen hakenut Inariin opiskelemaan pehmeitä käsitöitä. Se on siis artesaanin tutkinto, jossa erikoistutaan tekemään saamelaisia käsitöitä esimerkiksi nahasta. Koulu kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen mietin, että menenkö töihin vai suuntaanko jatko-opintoihin.

Lauantaina hän juhlistaa uutta elämänvaihetta sukulaisten kanssa.

– Lakkiaisten jälkeen menemme muutamien sukulaisten kanssa kahvittelemaan. Seuraavana viikonloppuna on juhlat myös Lieksassa niille, jotka eivät pääse Utsjoelle asti tulemaan.

Katso Ylen ylioppilaskoneesta kaikki kevään ylioppilaat.

_Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä ihminen. Ella Rokkonen on yksi tänään lakitettavista uusista ylioppilaista. _