1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japanin keisari

Japanin keisarin eläkepäivät askeleen lähempänä – parlamentin alahuone hyväksyi vallasta luopumisen

83-vuotias keisari Akihito antoi viime vuonna poikkeuksellisen julkisen lausunnon, jossa hän kertoi heikenneestä terveydestään.

Japanin keisari
Japanin keisari Akihito ja keisarinna Michiko.
Japanin keisari Akihito ja keisarinna Michiko.Kiyoshiota / EPA

Japanissa parlamentin alahuone on hyväksynyt lakiesityksen, joka sallisi keisari Akihiton erota virastaan. Vain kourallinen kansanedustajia äänesti sitä vastaan.

Akihito, 83, kertoi heikenneestä terveydestään julkisesti viime vuonna ja antoi ymmärtää, että hän tahtoisi luopua asemastaan.

Myös parlamentin ylähuoneen pitää hyväksyä laki, jotta se astuu voimaan. Ylähuoneen odotetaan käsittelevän sitä lähiviikkoina. Laki koskee vain Akihitoa, ei hänen seuraajiaan.

Japanin keisari on edellisen kerran luopunut kruunusta 200 vuotta sitten. Akihiton kruununperijä on hänen poikansa, kruununprinssi Naruhito, 57.

Mediatietojen mukaan Akihiton odotetaan luopuvan asemastaan vuoden 2018 loppupuolella, jolloin hänen valtakautensa tulee kestäneeksi 30 vuotta.

Perjantaina parlamentin alahuone kehotti myös hallitusta harkitsemaan keisarihuoneen naisten aseman muuttamista. Nykylain mukaan prinsessat menettävät asemansa kuninkaallisina avioituessaan aatelittoman kanssa, eikä naisilla ole kruununperimysoikeutta.

Japanin keisarihuone ilmoitti viime kuussa Akihiton lapsenlapsen prinsessa Makon, 25, aikovan naimisiin entisen opiskelutoverinsa kanssa. Tuleva sulhanen on aateliton. Keisarilla on vain yksi miespuolinen lapsenlapsi, 10-vuotias prinssi Hisahito.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi