Ministeri Mykkänen Trumpin vetäytymisestä ilmastosopimuksesta: "Voi kääntyä jopa myönteiseksi Pariisin hengelle"

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen arvioi, että Yhdysvaltojen irtautuminen sopimuksesta voi yllyttää muut sitoutumaan vahvemmin ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kai Mykkänen Kuva: Toni Määttä / Yle

Yle Radio 1:n Ykkösaamun Pietarista puhelimitse tavoittama ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) arvelee, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoitus Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytymisestä tulee johtamaan muiden sopimusosapuolien roolin vahvistumiseen ilmastotoimissa. Jos näin tapahtuu, lopputulos ei ole ilmastonmuutoksen torjunnalle niin dramaattinen kuin miltä ensituntumalta vaikutti.

– Paradoksaalisesti (tämä) voi kääntyä jopa myönteiseksi Pariisin hengelle. Jo nyt ensimetreillä nähdään, että EU, Kiina ja muut isot osapuolet kokevat nyt paljon enemmän omakseen tämän Pariisin sopimuksen, joka alun perinkin perustuu vapaaehtoisiin sitoumuksiin. Siitä ehkä tulee kunnia-asia, että ne toteutetaan, pohtii Mykkänen.

Vaikka Yhdysvallat onkin maailman toiseksi suurin saastuttaja, Mykkäsen mukaan 80 prosenttia maailman päästöistä syntyy muualla kuin Yhdysvalloissa. EU ja Kiina ovat yhdessä olleet merkittävämpiä tekijöitä tähänkin asti ilmastoneuvotteluissa, niin päästöjen osalta kuin ilmastonmuutoksen torjunnan rahoittajina. On siis mahdollisuus siihen, että USA:n jättämä aukko ilmastotoimissa täytetään.

EU ja Kiina ovat antamassa tänään yhteisen lausunnon, jossa vakuutetaan sitoutumista Pariisin sopimukseen.

Toisinto Kioton sopimuksesta?

Mykkänen muistuttaa, että vastaavasti on käynyt aiemminkin.

– George W. Bush aikoinaan veti Yhdysvallat Kioton sopimuksesta pois. Sekään ei kaatanut lopulta Kioton sopimusta eikä pysäyttänyt ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.

Donald Trumpin ja Barack Obaman edeltäjä presidentti George W. Bush veti Yhdysvallat pois Kioton ilmastopöytäkirjasta vuonna 2001 heti virkakautensa alkajaisiksi.

Trumpin Yhdysvaltojen vetäytyminen nyt merkittävästä ilmastosopimuksesta nostaa kuitenkin esiin huolia. Mykkänen toteaa, että on olemassa riski, että muitakin niin sanottuja hankalia maita, kuten vaikkapa Saudi-Arabia, pyrkii myös irtautumaan koalitiosta.

Mykkänen arvelee kuitenkin Yhdysvaltojen vetäytymisen kääntyvän siihen, että muut merkittävät maat ottavat vahvan johtajuuden ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Erityisesti Kiinan rooli on aivan eri tavalla hallitseva kuin 15 vuotta sitten, jolloin Kioton sopimuksen osalta oltiin samankaltaisessa tilanteessa.

Kompromissien kompromissia ei neuvotella toistamiseen

Trumpin ilmoitus sopimuksesta vetäytymisestä vaikuttaa Mykkäsen mielestä vääjäämättä Yhdysvaltojen kansainväliseen asemaan, kun se jää sivuun sisäpiirin neuvotteluista. Yhdysvallat ei ole enää mukana keskeisessä pöydässä, jossa maailman johtajat, EU, Kiina ja Intia ratkovat maailman kohtalonkysymystä.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) tavoin ministeri Mykkänen ei usko uusien ilmastosopimusneuvottelujen käynnistymiseen Yhdysvaltojen kanssa.

– En usko, että tähän on mahdollisuutta, koska Pariisin sopimus on jo kompromissien kompromissi. Sopimus perustuu vapaaehtoisiin kansallisiin vähennyssitoumuksiin.

Mykkäsen mielestä sopimuksesta irtautumisessa ei ollut kyse siitä, että Yhdysvalloilla olisi ollut suhteellisesti huono asema Pariisin ilmastosopimuksessa. 

– Tämä jää lähinnä retoriseksi Trumpin heitoksi, että hän haluaa paremman diilin, arvelee Mykkänen.

Mykkänen vertaa Trumpin ilmastosopimuspäätöstä siihen, miten Trump on myös halunnut elvyttää hiiliteollisuuden ja hiilivoiman Yhdysvalloissa. Tästä huolimatta suurin osa teknologiateollisuudesta Yhdysvalloissakin haluaisi olla puhtaiden energiamuotojen edelläkävijä eikä jäädä pahnanpohjimmaiseksi ja siirtyä viimeisenä pois hiilestä.

Mykkänen kuitenkin on toiveikas, että vielä tulevaisuudessa löytyy tapa, jolla Yhdysvallat voisi myöhemmin kytkeytyä takaisin sopimukseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuvat parhaillaan kansainväliseen talousfoorumiin Pietarissa.