Talvivaaralle satojen miljoonien helpotus, Espoon käräjäoikeus hyväksyi saneerausohjelman

Talvivaaran velat laskevat välittömästi noin 450 miljoonasta eurosta 9,6 miljoonaan. Yhtiöllä on kaksi vuotta aikaa huolehtia uusista liiketoimistaan.

Talvivaara
Pekka Perä
Talvivaaran kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä. Jarno Kuusinen / AOP

Espoon käräjäoikeus on vahvistanut Talvivaaran yrityssaneerausohjelman. Käräjäoikeuden päätöksen myötä yhtiö alkaa toteuttaa saneerausohjelmaansa, joka pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta. Näin on määritelty yrityssaneerauslaissa.

– Vaikka joku velkojista valittaisi, yhtiön velat leikkaantuvat välittömästi. Yhtiön 450 miljoonan euron velka laskee 9,6 miljoonaan ja sillä on kaksi vuotta aikaa hoitaa velan maksu, kertoo Talvivaaran yrityssaneerauksen selvittäjä, asianajaja Pekka Jaatinen.

Hän kuvailee oikeuden päätöksen olleen hänen hakemuksensa mukainen. Nyt Talvivaaran on kahden vuoden aikana huolehdittava uusista liiketoimista ja uudesta rahoituksesta. Talvivaara on kertonut suunnitelmistaan aloittaa uutta liiketoimintaa metalliteollisuudessa. Yhtiö on kehittelemässä esimerkiksi romumetallien käsittelyyn liittyvää liiketoimintaa.

Jaatinen valvoo velan maksua

Oikeus hylkäsi Nordean, Danske Bankin, OP-yrityspankin ja Svenska Handelsbankenin sekä valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran vaatimukset. Ne katsoivat, ettei saneerausohjelmaa olisi pitänyt vahvistaa.

Oikeus määräsi Pekka Jaatisen valvomaan saneerausohjelman toteutumista. Valvojan tehtävä on valvoa, että jos ja kun yhtiö saa tarvittavat varat haltuunsa, se maksaa velat pois.

Tammikuussa uutisoitiin, että kaivososakeyhtiö Talvivaaran velka vähentyi osakeannin ansiosta noin 237 miljoonalla eurolla. Osakeanti oli yksi saneerausmenettelyn ehdoista.

Kaksi oikeuden päätöstä samana päivänä

Tänään perjantaiaamuna Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa Talvivaaran johdon tiedottamisrikoksista. Esimerkiksi toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Pekka Perä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Perän asianajajan mukaan tuomiosta valitetaan hovioikeuteen.

Talvivaara on ollut oikeudessa myös vuonna 2012 tapahtuneen työntekijän kuoleman vuoksi. Rovaniemen hovioikeus hylkäsi syytteet kuolemantuottamuksesta viime maaliskuussa. Tuomio tuli kahdelle päällikölle työsuojelurikoksesta.

Talvivaaran ympäristörikosjutun käsittely puolestaan jatkuu hovioikeudessa. Keväällä 2016 Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Pekka Perän 90 päiväsakkoon ympäristön turmelemisesta.

Pörssiyhtiö Talvivaaralla ei ole nykyisin mitään tekemistä Sotkamossa sijaitsevan kaivoksen kanssa, jonka on omistanut vuodesta 2015 valtionyhtiö Terrafame.

Talvivaaraan on sijoittanut 80 000 piensijoittajaa. Kaupankäynti yhtiön osakkeilla keskeytettiin marraskuussa 2014.

Talvivaara pyrkii säästöihin

Toukokuun puolivälissä Talvivaara kertoi lomauttavansa osan henkilöstöstään toistaiseksi. Viime syksynä uutisoitiin, että ehdollisessa yrityssaneerauksessa oleva Talvivaara maksaa palkkaa 20 ihmiselle, vaikkei yhtiöllä ole liiketoimintaa. (siirryt toiseen palveluun) Toimitusjohtaja Pekka Perän kerrottiin tuolloin saavan palkkaa 25 000 euroa kuukaudessa.

Espoon käräjäoikeus asetti Talvivaaran yrityssaneeraukseen marraskuussa 2013.