Hyvin harva viljelijä vakuuttaa satonsa

Vain noin 500 tilaa eli prosentti kaikista Suomen maatiloista osti satovakuutuksen viime vuonna. Tälle kesälle myynti piristyi hieman.

Veden valtaamaa viljelyspeltoa Perhonjoen varressa kesällä 2016. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Valtio korvasi satovahinkoja vielä vuonna 2015, ja sen jälkeen maanviljelijät ovat voineet ostaa vakuutuksen satomenetysten varalle. Myynti on vakuutusyhtiöiden mukaan piristynyt viime vuodesta, mutta sadon vakuuttaminen on edelleen harvinaista.

Satovakuutuksia myy kaksi yhtiötä: OP-ryhmä ja LähiTapiola. OP:n vakuutuspäällikkö Teppo Raininko kertoo, että viime vuonna koko maassa vakuutuksen piirissä oli kaikkiaan 500 tilaa eli prosentin verran kaikista.

– Tietämys on varmaan vielä aika vähäistä. Ei ole herätty siihen, että vakuutuksia on tarjolla tai millaisia ne ovat, arvelee Raininko.

Muitakin syitä voi olla:

– Vakuutukset vastaavat huonosti viljeliijöiden tarpeita. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalle tärkeää nurmituotantoa on käytännössä mahdoton vakuuttaa. Puolet pelloistamme on nurmella, muistuttaa MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Jouni Jyrinki.

Tästä huolimatta Raininko kertoo, että puolet OP:n satovakuutuksista myytiin juuri Keski-Pohjanmaalle. Sekä OP:ssa että LähiTapiolassa myynti piristyi hivenen tälle kesälle, mutta silti sadon vakuuttaminen on hyvin harvinaista.

Vahingon arviointi voi olla vaikeaa

Molempien yhtiöiden valikoimassa on kolme eri kategoriaa vahinkojen korvaamiseen. Korvausta voi saada esimerkiksi raekuuron aiheuttamista tuhoista, harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa tai poikkeuksellisten, muutama kerta vuosisadassa toistuvien sääilmiöiden aiheuttamista vahingoista.

Poikkeuksellisten sääilmiöiden aiheuttaminen satomenetysten arviointi voi olla vaikeaa, jos esimerkiksi paikalliset sadekuurot ovat rummuttaneet toistuvasti samaa peltoa.

– Totta kai arvioinnissa on omat hankaluutensa. Teemme yhteistyötä Ilmatieteenlaitoksen kanssa. Jos sen mittauspiste ei osu riiittävän lähelle vahinkoa kärsinyttä maatilaa, säätilan poikkeuksellisuuden arviointi on vaikeaa, myöntää OP:n vakuutuspäällikkö Teppo Raininko.

Vakuutusyhtiöt saavat Ilmatieteenlaitokselta käyttöönsä tarkempia säätutkahavaintoja, mutta myös maatilojen omia, automaattisesti tallentavien säähavaintoasemien tietoja on hyödynnetty joissain tapauksissa.

Juttua korjattu 29.6. klo 12.15: vakuutuspäällikön nimi on Teppo, Raininko ei Timo, kuten jutussa ensin luki.