Päättötodistus tarkoittaa muuttoa pois kotoa – "Kyllä se jännittää, että miten sitä pärjää"

Pelkosenniemellä ei ole lukiota tai muutakaan toisen asteen koulutusta. Nuorten on muutettava koulutuksen perässä toiselle paikkakunnalle.

Kotimaa
Nuoren muuttokuorma farmariauton peräkopissa.
Maarit Piri-Lahti / Yle

– Meiltä lähdetään heti peruskoulun jälkeen itsenäistymään 16-vuotiaina. Kyllä se on tuossa iässä melkoinen harppaus muuttaa omaan asuntoon ja ottaa täysin vastuu opiskelusta ja omista tekemisistä, Pelkosenniemen koulun rehtori Aki Koivisto kertoo.

Pelkosenniemen kunnassa toimivat 15 yhdistystä päättivät yhdessä kerätä kaikille peruskoulunsa päättäville itsenäistymis/selviytymispaketin, joka osoittaisi, että vähäväkisessä kunnassa kannetaan huolta nuorten selviytymisestä uusilla opiskelupaikkakunnilla.

Kyläyhteisö haluaa pitää näistä meidän jatko-opiskelijoista hyvää huolta, olivat he missä tahansa.

Aki Koivisto, Pelkosenniemen koulun rehtori

Päättötodistuksen saava 9. luokkalainen Eetu Tolppanen on luottavainen omaan tulevaisuuteensa vaikka se jännittääkin.

– On se mukava lähteä, mutta kyllä se myös jännittää, että miten sitä pärjää. Onhan se iso juttu lähteä pois kotoa, Eetu sanoo.

Mutta mitä sisältää 16-vuotiaan, opiskelupaikkakunnalle muuttavan nuoren itsenäistymispaketti? Uuteen elämään auttavat ainakin palovaroitin ja sammutuspeite, työkaluja, neula ja lankaa, astianpesuainetta ja tiskiharja.

– Sammutuspeitettä en olisi huomannut itse ostaa. Se on tärkeä olla olemassa. Kyllä tämä paketti tulee tarpeeseen. Tässä on ainakin hyvä alku, Eetu Tolppanen kertoo. Hän pääsi tarkistamaan paketin sisällön luokkatovereistaan ensimmäisenä.

– Se on ajatuksena tässä itsenäistymispaketissa, että pyritään edes vähän avittamaan heitä, Pelkosenniemen koulun rehtori Aki Koivisto sanoo.

Itsenäistymispaketissa on myös jotain Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi tehtyä. Palvelukodin asukkaat ja työntekijät ompelivat omaisten kanssa sinivalkoiseista tilkuista tyynynpäälliset jokaiselle ysiluokkalaiselle.

Todistus ja selviytymispaketti

Lapin vähäväkisimmässä kunnassa Pelkosenniemellä koko kylä kasvattaa nuoren.

– Kyllä tämä paketti on osoitus siitä, että koko meidän kyläyhteisö haluaa pitää näistä meidän jatko-opiskelijoista hyvää huolta, olivat he missä tahansa, Koivisto kertoo.

Itsenäistymis/selviytymispaketit on kerätty nyt ensimmäistä kertaa, ja ne jaetaan ysiluokkalaisille päättäjäisissä, todistusten jaon yhteydessä.

Idea paketeista tuli kunnan vapaa-ajan toimen palaverissa, jossa pohdittiin nuorten tilannetta. Kunnasta otettiin yhteyttä eri yhdistyksiin ja seuroihin ja kysyttiin, voisivatko he lahjoittaa jotain nuorten itsenäistymispakettiin, ja idea otettin heti innolla vastaan.

Mukana on 16 lahjoittajaa, muun muassa metsästysseura, Martat, kyläyhdistys, Lions-club ja yrittäjäyhdistys.

– Tässä kiteytyvät pienen kunnan ja kyläyhteisön hyvät puolet. Siinä ovat kaikki mukana tekemässä, Koivisto sanoo.

Seitsemän päättää peruskoulun

Alle tuhannen asukkaan itälappilaisessa kunnassa peruskoulun päättää tänä keväänä seitsemän ysiluokkalaista. Se on tavallinen määrä, sillä ikäluokkien koko jää Pelkosenniemellä nykyään alle kymmeneen.

Kukaan näistä nuorista ei jää kotikuntaansa. Pelkosenniemellä ei ole lukiota tai muutakaan toisen asteen koulutusta, ja nuorten tie vie vähintään naapurikuntiin Savukoskelle, Sodankylään tai Kemijärvelle. Useimmat kuitenkin suuntaavat tiensä Rovaniemelle.

– Kyllä Rovaniemi tuntuu olevan trendinä täällä. Sinne on moni mennyt ja sinne on helppo mennä kun on kavereita ja tuttuja, ja siellä vähän katsotaan omanpaikkakuntalaisten peräänkin, Pelkosenniemen koulun rehtori Aki Koivisto kertoo.

Tänä keväänä yksi ysiluokkalaisista suuntaan Rovaniemelle lukioon ja loput ammattiopistoon.

Ottakaa muutkin kunnat mallia

Aina valittu opiskelupaikka ei tunnu omalta ja silloin palataan kotipaikkakunnalle ottamaan uudelleen vauhtia.

– Meillä on todella hyvä etsivä nuorisotyö ja työpajahankkeita nuorille jotka tulevat takaisin. Kyllä siinä nopeasti puututaan ja yritetään saada uutta koulua ja uutta alaa heidän kanssa, Koivisto sanoo.

Yleensä nuorilla menee hyvin opiskelupaikkakunnalla.

– Haasteita tietenkin on. Meillä pelkosenniemellä lähdetään peruskoulun jälkeen. Meillä periaatteessa puuttuu se yksi ikäpolvi eli toisen asteen opiskelijat.

Hyvä idea aiotaan ottaa Pelkosenniemellä nyt uudeksi perinteeksi.

– Tämmöisiä tullaan jakamaan seuraavinakin vuosina. Ja haastan kaikki muut kunnat mukaan, Koivisto heittää.

Pelkosenniemen 9. luokkalaiset saavat päättötodistuksen kanssa selviytymispakkauksen
Pelkosenniemen 9. luokkalaisten selviytymispakkaus sisältää muun muassa nämä tavarat.Pelkosenniemen kunta