Valokuvaaja kehitteli kuvakortit puhuakseen kiinalaisten kanssa – "Luottamus on helpompi saada, kun ei puhu englantia"

Parikkalalainen valokuvaaja Kirmo Wilen on vieraillut Kiinassa useasti kymmenen vuoden aikana.

Hainan
Kuvakortteja
Kirmo Wilenin kuvakorteissa on ruokalajeja, juomia ja erilaisia paikkoja.Pyry Sarkiola / Yle

Juuri käydystä mandariinikiinan kurssista ei ollut mitään hyötyä, kun valokuvaaja Kirmo Wilen saapui ensimmäisen kerran Kiinan eteläisimpään maakuntaan. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän on matkustanut Hainaniin jo 30 kertaa ja puhunut ainoastaan suomea.

Mannerkiinalaisetkaan eivät ymmärrä Hainanin murretta.

– Kiina pitäisi mieltää kuten Eurooppa. Siellä on 55 kansallisuutta, Wilen vertaa ja toteaa, että suomen kieltä puhuessa kehon kieli on helpoiten ymmärrettävissä.

Jo ensimmäisen reissun jälkeen valokuvaaja keksi valokuvakortit, joilla kommunikointi helpottuu. Wilen otti kuvia Hainanin ruuista, juomista ja paikoista. Hän teetti niistä neliön muotoisia kuvia, joiden sivu oli viitisen senttiä.

– Aiemmin kun halusin syödä kalaa, en osannut sanoa, mitä kalaa. Nyt he näkevät heti, mitä tarkoitan. Määrän näytän sormin.

Kuvakorteilla hän on onnistunut näyttämään moottoripyörätaksille kuvaa paikasta tai tiekyltistä, jonne haluaa päästä

Ruokakuvakortti
Kirmo Wilen kuvasi korteilleen ruoka-annoksia.Pyry Sarkiola / Yle

.

Anna jotain itsestäsi, jotta saat luottamuksen

Parikkalassa ja Kirkkonummella asuva Kirmo Wilen on dokumentoinut valokuvin Hainanin muutosta yhdessä muiden suomalaisvalokuvaajien kanssa.

Paikalliset suhtautuivat vierailijoihin ensin ujosti.

– Kun menimme torille, tuli syvä hiljaisuus. Olemme heille kuin jättiläisiä. Trooppisessa Hainanissa ihmiset ovat meitä pienempiä, Wilen kertoo.

Kun valokuvaa avoimesti ja lukee tilannetta, hetken kuluttua paikallisten ujous on poissa.

Kirmo Wilen on tehnyt myös kaksi pientä kuva-albumia, joista toisesta on esiteltynä hänen perhettään ja kotiaan.

– Niissä on eksoottisesti vaimo avannossa, tytär lumihangessa ja joulun viettoa.

Toisessa kuvakirjasessa on kuvia edellisistä reissuista Hainanissa. Näin paikallisille voi kätevästi välittää, että on käynyt paikassa ennenkin. Wilen on myös teettänyt paikallisille kuvia heistä itsestään ja jakanut niitä heille.

– Kerran meillä meni hyvin pitkä aika kilometrin kävelymatkaan, kun koko ajan pysäytettiin kuvan ottamisen toivossa.

Wilenin mielestä kiinalaisia on helpompi kuvata kuin suomalaisia. Suomessa ei ole sopivaa kuvata päiväkodin lapsia ilman, että soitetaan poliisille.

Kiinalaiset lukevat kirjaa
Kirmo Wilenin albumi

Suomalaisilla ei ole suurvaltojen painolastia

Vinkkinä matkailijoille hän ehdottaa, ettei aloita tuntemattoman lähestymistä englannin kielellä. Kiinalaisilla voi olla hyvin negatiivisia ajatuksia brittiläisistä tai amerikkalaisista.

– Luottamus on helpompi saada, jos toisella ei ole ennakkoasenteita sinua kohtaan. Suomalaisilla ei ole suurvallan painolastia kannettavanaan, Kirmo Wilen kertoo.

Hänellä on reissuillaan mukana myös pieni maailman kartta, josta voi osoittaa, mistäpäin maailmaa on tulossa.

Valokuvaaja kuvaa kadulla naista
Kirmo Wilen on käynyt Hainanissa noin 30 kertaa valokuvaamassa.Kirmo Wilenin albumi

Dokumentoinnille ei näy loppua

Hainanin saarilla asuu yhteensä yhdeksän miljoonaa ihmistä, ja alue on noin Pohjois-Pohjanmaan kokoinen. Wilenillä ja muilla valokuvaajilla on tapana kiertää joka reissullaan tietyt reitit pääkaupunki Haikoussa ja maaseudulla.

– Olemme nähneet, kuinka eräässä 20 000 asukkaan kaupungin ydinkeskustassa kaikki on kadonnut kahdeksassa vuodessa. Epäilen, että siihen rakennetaan uusi kaupunki, Wilen kertoo.

Retkistä on julkaistu tänä vuonna valokuvakirja Hainan - Kiinaa kuvaamassa. Kuvat ovat olleet näytillä näyttelyissä. Wilen kertoo, ettei paikan dokumentointi ole loppumassa. Kuvausporukka on tehnyt matkansa omalla kustannuksellaan.

– Itse matkustan sinne niin kauan kuin terveyteni sallii. Niin kuin urheilujoukkueissa mekin otamme uuden kuvaajan, kun yksi poistuu, eläkepäiviään viettävä Wilen kertoo.

Seuraavan kerran Wilen aikoo matkustaa Hainaniin juhannuksena. Silloin siellä on luvassa iso valokuvatapahtuma.