1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvaus

Tuore ylioppilas on Instagram-suosikki: Tenho Pitkäsen bravuureja ovat revontulet ja upeat luontomaisemat

Valokuvausta, moottoripyöräilyä ja maastojuoksua harrastava nuorimies rakastaa suomalaista luontoa. Se näkyy myös hänen valokuvissaan.

Tähdet näyttävät kiertävän kehää taivaalla, ihminen seisoo pellolla

HÄMEENLINNA Lauantaina valkolakin saa kaikkiaan noin 27 000 ylioppilasta. Yksi heistä, Tenho Pitkänen, on tyytyväinen nuori mies.

– Hyvältä tuntuu. Onneksi on lukio nyt vihdoin ohitse ja työ on saatu loppuun. Opiskeluun nähden tuli ihan ok hyvät paperit, ihan tyytyväinen olen.

Ylioppilaskuvansa Tenho Pitkänen on jo suunnitellut. Kameraa käyttää sisko, ja miljöö löytyy naapurista. Kuva napataan yökuvana. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lukiovuosista Hämeenlinnan lyseon lukiossa parhaana asiana mieleen ovat jääneet uudet ystävät.

– Tuli niin paljon uusia kontakteja ja tilanteita, mitä ei olisi voinut koskaan kuvitella. Uusia kuvausjuttuja, uusia tilaisuuksia tehdä erilaisia asioita, se oli tärkeä juttu mulle.

Seuraavaksi uusia ystäviä tullee varusmiespalveluksessa, joka kutsuu tammikuussa Säkylässä.

– Menen Suomen kansainvälisiin valmiusjoukkoihin ja pyrin tekemään siellä parhaani.

Maailma avautuu kameran läpi

Tenho Pitkänen on opiskelujensa ohessa ehtinyt kiertää kameransa kanssa luontoa. Parasta luonnossa liikkumisessa on vapaus.

– Saa mennä ympäri metsää, kokea ja nähdä uusia tilanteita ja taltioida ne, ne ovat aitoja tilanteita. Suomen luonto on minulle tärkeä.

Nuorimies kuvaa mielellään myös yötaivaan ilmiöitä.

– Kaksi vuotta sitten koin ensimmäiset revontulet Hämeenlinnassa. Se oli aika hurja kokemus, koska en ollut koskaan nähnyt revontulia.

– Tähtitaivas alkoi muuttua vihreäksi, ja nappasin kameran ja juoksin ihan täysillä järven rantaan. Sieltä tuli ensimmäinen revontulikuva. Se oli jotain ihan uskomatonta, koko taivas aivan vihreänä ja revontulet hulmusivat taivaalla. Siitä lähtien olen bongannut niitä.

Tenho Pitkäsen ensimmäinen revontulikuva. Otos on napattu alle 10 kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta, kuvattuna pohjoiseen päin. Kuva: Tenho Pitkänen

Pitkänen on harrastanut kuvataiteita maalaten ja piirtäen jo pienestä pitäen. Ensimmäinen kamera oli puhelimen kamera.

– Sillä tuli napsittua muistikortti täyteen ja sitten oli kuvat poistettava. Nyt kuvaan Sonyn pienellä, peilittömällä kameralla, se mahtuu hyvin moottoripyörän mukaan eikä paina paljon juostessakaan.

Aulangon kansallismaisema Hämeenlinnassa on yksi Pitkäsen suosikkikohteita. Katso alempaa, millainen tästä kuvasta tuli. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Pitkänen ei hifistele kameroiden tai objektiivien kanssa. Laitetta enemmän ratkaisee lopputulos.

– Kamera on melkein neljä vuotta vanha, mutta uutta en osta. Pyrin käyttämään paljon aikaa ja kehittämään sitä, miten hyvin osaan käyttää tätä kameraa. On tärkeämpää, mitä pystyy sillä tuottamaan kuin se, miten hieno se kamera itsessään on.

Instagram-suosiota maailmalta

18-vuotias Pitkänen on ihastuttanut kuvillaan sosiaalisen median kuvapalvelu Instagramissa, missä hänen tilillään (siirryt toiseen palveluun) on lähes 11 000 seuraajaa. Heistä suuri osa tulee ulkomailta.

– Ystävät ja tutut kehottivat, että voisit laittaa näitä kuviasi nettiin. Siitä se sitten lähti ja vähän yli vuoden ajan olen ollut Instagramissa. Siellä on ihmisiä odottamassa uusia kuvia ja palautekin on ihan mukavaa.

Pitkänen haluaa kuvillaan näyttää ihmisille erilaisia tilanteita.

Tällainen aamumaisema avautui Aulangon näköalatasanteelta kesäkuun alussa. Päivään mahtui niin rakeita, räntää, sadetta kuin auringonpaistettakin. Kuva: Tenho Pitkänen

– Aamulla ja illalla voi olla ihan erilainen valo ja sama paikka voi olla ihan erilainen. Ihan alkuaikoina oli tärkeää se, että värit menee oikein.

"Oikein" värit menevät Pitkäsen mielestä silloin, kun samanvärisiä kuvia ei ole kuvavirrassa peräkkäin. Kuvia höystävät englanninkieliset tekstit, joissa on usein varsin syvällinen, jopa filosofinenkin sanoma: "tee elämäntarinastasi kertomisen arvoinen" tai "elämä ei ole täydellinen, mutta siinä on täydellisiä hetkiä".

– Tekstit sopivat kuvaan jollain tavalla, niistä tulee kuvaan syvempi merkitys. Ja niistä oppii englantia hyvin!

Usva ja oranssi valo muuttavat talvella Aulangon maiseman tyystin toisenlaiseksi. Kuva: Tenho Pitkänen

Moottoripyörä vie maailmalle

Heti, kun pikkupoika Pitkänen osasi kävellä, hänelle ostettiin pieni minicrosspyörä. Siitä mopo- ja kevytmoottoripyörävaiheen kautta alla on nyt isompi, 600-kuutioinen moottoripyörä.

Pitkäsen kesään kuuluu sekalaisia kesätöitä, mutta suunnitteilla on myös reissua Eurooppaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kamera kulkee mukana nuoren motoristin kuvausreissuilla tankin päälle kiinnitettynä. Kaksipyöräisellä kulkemisessa häntä kiehtoo sama asia kuin montaa muutakin:

– Vapaus! Isäkin harrastaa ja käydään retkillä yhdessä. Pari vuotta sitten kävin kevytmoottoripyörällä Norjassa. Nyt on isompi pyörä ja katsotaan isän kanssa vähän isompaa lenkkiä Euroopassa seuraavaksi. Elän hetkessä tällä hetkellä.

Moottoripyörällä kulkevalle myös luonto tulee iholle tuoksuineen ja tuulineen. Pitkänen kertoo käyvänsä joka päivä luonnossa.

– Luonnossa saa olla rauhassa. Asun maalla ja luonto on ihan siinä vieressä, tykkään siellä kuljeksia koiran kanssa ja harrastan myös maastojuoksua eli luonto on aina ollut tärkeä osa elämääni.

– Varsinkin aamulla, kun ei ole muita ihmisiä liikkeellä, silloin luonto on kauneimmillaan. Aamulla pieniä ketunpoikasia menee siellä täällä, tiet ovat tyhjiä, on sumua ja aurinko on juuri pilkistämässä metsän takaa. Silloin on aika hieno fiilis.