Oletko kuullut Islannin nuorten hillittömistä bilematkoista? Koko ikäluokka juhlii Euroopassa tai vaikkapa Karibialla, tuliaisina tatuoinnit

Islannissa ylioppilaat pakkaavat parhaillaan aurinkorasvoja matkalaukkuihinsa. Perillä odottaa all inclusive -hotelli ja biletystä yötä päivää.

Bilelomat
Nuoria rannalla.
Leó Snær Emilsson suuntasi Mallorcalle Espanjaan 80 lukiokaverinsa kanssa.Leó Snær Emilsson

REYKJAVIK Kuvittele: Kaksi viikkoa biletystä auringon alla. Kohteena Euroopan aurinkorannat tai vaikkapa Karibian saaret tai Meksiko. Seurana satakunta kaveria – koko lukiosi ikäluokka.

Näin islantilainen Leó Snær Emilsson, 20, vietti viime vuoden kesäkuussa kaksi viikkoa Mallorcan länsirannikolla Magalufin lomakylässä, yhdessä 80 vuosikurssikaverinsa kanssa.

Ryhmä sai hotellista käyttöönsä kokonaisen kerroksen.

– Kyllähän se niin on, että suurimman osan ajasta kaikki nuoret ovat näillä reissuilla aika päissään, Leó Snær myöntää ja kertoo samalla, että hän ei itse juo.

Suomessakin suosittu Skam-ohjelma on tehnyt tutuksi norjalaisnuorten biletysperinteet. Norjassa koulujen loppua ja kesäloman alkua juhlitaan maata kiertävillä juhlabusseilla, russebusseilla.

Pohjoinen saarivaltio kaukana Atlantilla vetää paremmaksi.

Islantilaisilla on útskriftarferð, lukiosta valmistuvan vuosikurssin yhteinen päättäjäisretki.

Bailasin muiden kanssa aamuun asti, Leó Snær Emilsson muistelee.
Bailasin muiden kanssa aamuun asti, Leó Snær Emilsson muistelee.Satu Rämö

*Kun islantilaiset ylioppilaat saavat *suomalaista lukiota vastaavasta menntaskólista päättötodistuksen kouraansa, he eivät siis suinkaan kokoonnu juhlajuomat repussa kilisten läheiseen puistoon tai rannalle. He ottavat lentokenttäbussin Keflavíkin kansainväliselle lentokentälle ja suuntaavat aurinkorannoille: yleensä Espanjan turistikohteisiin, Turkkiin, Kreikan saaristoon tai Bulgarian Sunny Beachille.

Toisinaan matkat voivat ulottua kauemmaksikin, kuten Karibialle, Meksikoon tai Aasian rantakohteisiin.

Leó Snærin reissu maksoi 1 620 euroa ja sisälsi kaiken: lennot, luokalle osoitetun oman kerroksen brittituristien suosimassa rantahotellissa ja all inclusive -rannekkeen.

– Toki osa nuorista saa reissun valmistujaislahjana vanhemmiltaan, mutta suurin osa käy töissä koulun ohessa ja kerää rahaa yhdessä luokan kanssa, Leó Snær Emilsson sanoo.

Reykjavíkin ydinkeskustassa sijaitsevasta Kvennaskólinnin lukiosta viime vuonna valmistunut Leó toteaa, että usean tuhannen euron matka on aika iso menoerä alle parikymppisille opiskelijoille.

Nuoria juhlimassa yössä.
Rahat bilematkoille kerätään esimerkiksi vessapaperia ja kalapullia myymällä. Leó Snær Emilsson

*Luokkaretkiperinne pohjautuukin yritteliäisyyteen. *Nuoret myyvät provikkapalkalla tuttavilleen ja perheenjäsenilleen vessapaperia, talouspaperia, kuivattua kalaa ja kalapullia. Joissakin kouluissa rahaa kerätään myös kioskeissa, joista myyntivoitto käytetään lukuvuoden lopussa yhteiseen aurinkolomaan.

Lomakohde valitaan ja kilpailutetaan itse.

– Oppilaat valitsevat keskuudestaan luokkaretkitoimikunnan, joka pyytää matkatoimistoilta tarjoukset ja esittelee luokalle kohteet. Sitten äänestetään, Leó Snær kertoo.

"Leó Snær otti mallorcalaisella studiolla itselleen riimutatuoinnin"

Kaipuu aurinkorannalle on ihan ymmärrettävää, kun katsoo Islannin säätilastoja. Vuoden keskilämpötila on nelisen astetta. Talvi on leuto, mutta niin on kesäkin. Vuodessa ei ole montaa päivää, jolloin lämpömittari nousisi lähellä kahtakymmentä.

Luokkaretken motivaatio ei kuitenkaan kumpua yksin lämmöstä ja auringonotosta. Matkat tarjoavat myös muuta, mikä Islannissa ei olisi mahdollista.

Islannissa täysi-ikäisyyden raja on 18 vuotta, mutta alkoholijuomia saa nauttia vasta 20-vuotiaana. Ulkomaanreissuissa useita 18- ja 19-vuotiaita nuoria aikuisia kiehtookin se, että alkoholia saa laillisesti. Juuri tästä syystä valmistujaismatkoja ei tehdä Yhdysvaltoihin, jossa alkoholin ostoikäraja on 21 vuotta.

Leó Snær sanoo, ettei itse koskenut alkoholiin oluenhuuruisella rymyreissulla.

– Bailasin kyllä muiden kanssa aamuun asti. Aamuisin ennen kuin muut heräsivät kävin lenkkeilemässä tai pyöräilemässä.

Nuoria rannalla.
Bilematkoilla rannoille herätään vasta puoliltapäivin.Leó Snær Emilsson

*Muilta osin tyypillinen lomapäivä *etenee valmistujaisreissuilla tähän tapaan:

Hotellin ravintolasta haetaan syötävää, kun herätään. Puolenpäivän jälkeen viimeiset torkuttajat könyävät hotellin uima-altaille. Neljän aikaan iltapäivällä aletaan suunnitella illan ohjelmaa: missä hotellin ravintoloista syödään ja mitä juodaan. Sitten sihahtaa auki päivän ensimmäinen juoma. Neljän aikaan aamuyöstä palataan huoneisiin nukkumaan.

Kaksiviikkoinen reissu tuntui Leó Snærista hieman turhan pitkältä.

– Olin kyllä jo seitsemännen päivän jälkeen ihan valmis lähtemään kotiin. Lomapäivät alkoivat kovasti muistuttaa toisiaan.

Uima-allas rantalomakohteessa.
Osa islantilaisista nuorista suuntaa Eurooppaa kauemmas, esimerkiksi Thaimaahan.Leó Snær Emilsson

*Kun 80 nuorta juhlii pari viikkoa putkeen *samassa hotellissa all inclusive -rannekkeiden turvaaman rajattoman tarjonnan voimalla, kaikenlaista ikävääkin voi sattua.

Leó Snærin matkalla yksi luokkakavereista loukkaantui keskellä yötä hotellin rappusissa ja sai käteensä syvän haavan. Tyttö tarvitsi pikaisesti lääkärin apua.

– Oli onni, että olin vielä hereillä. Pystyin ainoana selvänä auttamaan hänet lääkärille ommeltavaksi.

Nuoria Mallorcalla yhteiskuvassa.
Leó Snær Emilsson poseeraa lukiokavereidensa kanssa Mallorcalla.Leó Snær Emilsson

*Joka vuosi sadat islantilaisnuoret lähtevät *luokkaretkille ympäri Eurooppaa. Luokkaretkeily on iso bisnes paikallisille matkatoimistoille, joille kesäkuun alku on muutoin rauhallista aikaa. Kesälomakausi ei ole vielä alkanut, mutta kevätlomat on jo pidetty.

Islannin taloudessa eletään parhaillaan kovaa nousukautta. Tänä vuonna kaikki lukiolaisnuoret eivät tyydy Eurooppaan vaan lähtevät kolmen tuhannen euron pakettimatkalle Meksikoon. Osa ylioppilaista lähtee kaveriporukalla maailmanympärimatkalle ja palaa kotiin vasta syksyllä.

Tänä vuonna Leó Snær ei ehdi matkustaa. Takana on ensimmäinen lukuvuosi liiketaloutta ja oikeustiedettä Reykjavikin yliopistossa. Kiinnostava kesätyö alkaa viimeisen tentin jälkeisenä päivänä.

Reykjavikin esikaupunkialueella vanhempiensa luona asuva liiketalouden opiskelija myy kesän ajan Lexus-autoja rikkaille.

"Päättäjäismatkat ovat reissuja, joita muistellaan vielä vuosikymmentenkin päästä"

Kesätöiden lomassa voi ehkä välillä muistella vuoden takaisia tapahtumia.

Islantilaisnuorten päättäjäismatkat ovat nimittäin niitä reissuja, joita muistellaan vielä vuosikymmentenkin päästä. Matkoilla kaveriporukka hitsautuu entistä tiiviimmäksi. Se on myös viimeinen tilaisuus viettää aikaa saman lukioporukan kesken ennen kuin jatko-opiskelupaikat ja työelämä vievät nuoret eri suuntiin.

On aika tavallista, että matkalla otetaan muistoksi tatuointi.

Leó Snær meni muutaman tytön kanssa paikalliselle tatuointistudiolle. Hän teetti kylkeensä islantilaista riimukirjoitusta.

– Yksi tytöistä otti itselleen pakaraansa pienen sydäntatuoinnin, jossa lukee äiti.

Leó
Tämä kesänä en ehdi matkustaa, Leó Snær Emilsson sanoo.Satu Rämö

Toimittaja: Satu Rämö, Reykjavik

Miten muualla?

Lukiolaisten juhlintaa yhdistävät eri Pohjoismaissa bileajelut – menopelit ja kesto kuitenkin vaihtelevat.

  • *Norjan russefeiring: *Norjalaiset ylioppilaskokelaat vuokraavat tai ostavat itselleen menopelin, joka kuljettaa heitä juhlasta toiseen noin neljän viikon ajan. Päivisin ylioppilaat käyvät koulua, iltaisin he juhlivat kosteasti. Huhtikuun lopun ja Norjan kansallispäivän (17.5.) väliin sijoittuvan bilekauden aikana ylioppilaat ajavat tuunatuilla pakettiautoilla, vanhoilla koulubusseilla tai luksusluokan tilausajoilla ympäri maata. Matkalla musiikki soi, olut kuohuaa, siideri poreilee ja viini virtaa.
  • *Tanskan studenterfest: *Lukiolaisten biletysperinteisiin kuuluvat myös kuorma-autoajelut. Ne kestävät jopa 12 tuntia putkeen. Studenterkørsel ei ole umpimähkäinen kierros kaupungilla, vaan kuorma-auto käy jokaisen kyydissä olevan ylioppilaan kotona. Ylioppilaiden vanhemmat tarjoavat koko kaartille juomista ja syömistä. Lavalta riippuvissa iskulauseissa kommentoidaan taakse jäävää lukioaikaa: “ Promillemme ovat korkeammat kuin keskiarvomme. Olemme Tanskan tulevaisuus!”
  • *Myös Ruotsissa *kuorma-autoajelu on lukiolaisten tapa juhlia lähestyvää valmistumista. Ajelu kestää yleensä tunnin tai pari kuten Suomessa. Sen jälkeen ylioppilaat vierailevat kavereidensa kotona ennen kokoontumista illan juhlaan. Ruotsissa ei ole yhtä kaikille yhteistä lakituspäivää. Esimerkiksi Tukholmassa ylioppilaat lakitetaan parin viikon aikana touko- ja kesäkuun vaihteessa.

Toimittaja: Paula Tapiola, Yle

Lue lisää:

Ikke vai inte? Skam-fanien ruotsin kokeeseen livahtaa norjaa

Soitimme Kanadaan onnellisuusprofessorille: Miksi kaikista maailman kolkista juuri Pohjoismaat onnistuvat melkein kaikessa?