1. yle.fi
  2. Uutiset

Pieni Juva yrittää toipua rajusta työpaikkamenetyksestä – Uusi digipaino laittaa kampoihin halpamaille

Suomalaisten kirjapainojen töistä jo puolet on siirtynyt halvempien kustannusten maihin. Juvalla aiotaan olla ketteriä ja kasvaa uuden painotekniikan avulla.

kirjapainoala
Matti Uutu johtaa Bookwell Digitalia, jolla on paino Juvalla ja konttorit Helsingissä ja Tanskassa.
Matti Uuttu johtaa uutta digipainoa Juvalla.Petri Vironen

Vajaan 7 000 asukkaan Juva yrittää toipua perinteisen kirjatehtaan alasajosta. Eteläsavolaiskunnassa selvisi tällä viikolla, että työttömäksi jää 28 juvalaista kirjanpainajaa. Enimmillään painossa oli pitkälti 100 työntekijää.

Perinteistä painotoimintaa vuoden 2016 alusta pyörittänyt BookOne Oy on haettu konkurssiin Helsingin käräjäoikeudessa. Hakijoina ovat työeläkeyhtiö ja verottaja vajaan 800 000 euron saatavilla.

Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska on harmissaan BookOnen konkurssihakemuksesta ja toiminnan päättymisestä

– Aivan täytenä yllätyksenä BookOnen vaikeuksia ei voi pitää, sillä graafisen alan kovat ajat ovat olleet tiedossa.

Lähes 30 teollisen työpaikan menetys yhdellä kertaa on kova kolaus Juvalla.

– Kyllä se tarkoittaa meille paljon, jokainen työpaikka on arvokas, Simoska sanoo.

Juvan kunta oli vuosi sitten mukana operaatiossa, jossa kirjapainokiinteistö ostettiin uuteen kiinteistöyhtiöön, jossa toinen osakas on Bookwell Oy. BookOnen koneet vaikenivat tiistaina, mutta uusi vuokralainen on jo tiloissa.

Digipainossa jalostusaste nousee

Kirjojen painaminen jatkuu Juvalla uudessa digipainossa. Uusi, entisiin tiloihin sijoittuva painokone otetaan käyttöön lähipäivinä.

18 henkeä työllistävän Bookwell Digital Oy:n toimitusjohtaja Matti Uuttu kertoo, että uuden digitaalisen painokoneen viimeiset säädöt ovat menossa. Painolinjan jälkipäässä on sidottu muualla painettuja kirjoja jo helmikuusta lähtien.

–Uutta Juvalla on se, että teemme jatkossa myös kovakantisia kirjoja. Jalostusaste siis nousee. Kirja valmistuu paperirullasta valmiiksi tuotteeksi ilman, että siihen käsin kosketta, Uuttu kertoo..

Samassa rakennuksessa pilkottaa vuonna 1992 käyttöön otettu Book-O-Matic-painokone, jolla ehdittiin painaa lähemmäs 200 miljoonaa teosta.

Uuden painokoneen viimeisiä säätöjä tehtiin kesäkuun alussa Juvalla.
Petri Vironen / Yle

Kirjoja painettiin 1990-luvun kuumina vuosina yli 100 työntekijän voimin kolmessa vuorossa kahdella painokoneella. Vanhan koneen hiljennettyä 28 työntekijää sanoi itsensä irti maksamattomien palkkojen vuoksi.

Tähtäimessä iso kasvu, ja ehkä työpaikkoja

Painamista jatkavan Bookwell Digitalin taustalla on perinteinen Bookwell vähemmistöomistajana. Muita omistajia ovat Juha Manninen ja tanskalainen painoalan yrittäjä.

– Onneksi löytyi alan uskovia sijoittajia, jotka uskovat tulevaisuuteen. Me tähtäämme voimakkaaseen kasvuun uudella toimintatavalla ja linjalla, millaista ei taida olla kenelläkään maailmassa, Matti Uuttu sanoo.

Digitaalinen paino hyödyntää sarjatuotannon edut ja digitekniikan tuoman ketteryyden. Koneen voi käynnistää jo muutaman sadan kappaleen painoksen takia.

Aiemmin muun muassa Otavan kirjapainoa johtanut Matti Uuttu muistuttaa, että Suomen painon kirjapainoalan tuotannosta on hävinnyt kymmenessä vuodessa.

– Satoja työpaikkoja on mennyt halvempiin maihin Baltiaan ja sieltä valuneet edelleen Puolaan ja Sloveniaan. Me voimme saada töitä takaisin Suomeen, mutta meidän pitää tehdä asioita uudella tavalla ja tuottavammin, Matti Uuttu vakuuttaa.

Uutun mukaan tavoitteena on voimakas kasvu, joka toisi tullessaan myös Juvalla juuri menetettyjä työpaikkoja.

Juvalla painettiin 40 vuotta vanhoilla painokoneilla parhaimmillaan 14 miljoonaa kirjaa vuodessa. Ensimmäinen kirja oli Väinö Linnan Tuntematon Sotilas, viimeinen ruotsalainen dekkari Uinu, paju pienoinen.

Vuonna 1992 rakennettu painokone vaikeni Juvalla tiistaina
.Petri Vironen / Yle
Lue seuraavaksi