Elokuun lämpö ja tummat yöt houkuttelevat suomalaisia lomalle kesäkuun koleutta enemmän

Mikään ei kuitenkaan uhkaa heinäkuun kärkiasemaa. Eri toimialojen välillä on kesälomailussa selkeitä eroja.

kesäloma
Lakatut varpaankynnet, ihminen riippumatossa.
Hanna Lumme / Yle

Kesä- ja elokuu ovat kisanneet tällä vuosikymmenellä rinnakkain toiseksi suosituimman kesälomakuukauden tittelistä. Viime vuonna elokuu meni kolmatta kertaa täpärästi kesäkuun ohitse, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Heinäkuu on toki edelleen ylivoimaisesti suosituin suomalaisten lomailukuukausi kesällä.

Viime vuonna 34 prosenttia työllisistä lomaili heinäkuussa, 13 prosenttia elokuussa ja 11 prosenttia kesäkuussa. Touko- ja syyskuussa lomailevien luvuissa ei juuri ole tapahtunut muutoksia. Noin kolme prosenttia työllisestä työvoimasta haluaa viettää kesälomansa loppukeväästä tai alkusyksystä.

Julkisuudessa on käyty aika ajoin käyty keskustelua siitä, pitäisikö Suomessakin lomailla muun Euroopan tapaan elokuussa. SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto arvioi, että elokuun suosioon ovat vaikuttaneet ennen kaikkea viime vuosien sää.

– Elokuut ovat olleet aurinkoisia kuukausia kesäkuuhun verrattuna.

Lehdon mukaan toinen oleellinen tekijä on koulujen alkaminen elokuussa.

– Monet haluavat olla kotona silloin, kun lapset menevät kouluun. Nämä ovat varmasti vaikuttaneet siihen, että elokuusta on tullut halutumpi kuukausi, hän jatkaa.

Tilastografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pelloilla, rakennuksilla ja ravintoloissa paiskitaan hommia

Eri toimialojen välillä on lomanvietossa selkeitä eroja, joiden takana ovat sesonkivaihtelut ja historialliset syyt. Vähiten kesäkuukausina lomailevat maa, metsä- ja kalatalouden parissa työskentelevät. Esimerkiksi maanviljelijöillä on töiden suhteen sesonki, kun sato valmistuu ja uutta pitää kylvää. Myös muut yrittäjät pitävät lomia säästeliäästi.

Rakennusalallakin pidetään vähemmän lomaa kesä- ja heinäkuussa. Vaikka Suomessa rakennetaan sääolosuhteista huolimatta ympäri vuoden, on rakennusten ja teiden rakentaminen sekä korjaus toki helpompaa kesällä.

– Ollaan silloin töissä, kun töitä on. Toisaalta tekniikka esimerkiksi rakentamisessa on kehittynyt niin, että yhä usempia töitä voidaan tehdä tasaisemmin eri vuodenaikoina, Lehto sanoo.

Tarjoilija kaatamassa viiniä laseihin.
Mika Kanerva

Myös majoitus- ja ravitsemisalalla ollaan lomalla heinäkuussa selvästi keskiarvoa vähemmän. Hotellityöntekijöille, kokeille ja tarjoilijoille riittää töitä, kun muut rentoutuvat palvelujen parissa.

– Myös matkailussa sesongit vaihtelevat. On selvää, että Helsingissä on pidettävä ravintoloita auki eri aikaan kuin esimerkiksi Lapissa, Lehto toteaa.

Teollisuuden korkeammat lomailuprosentit heinä- ja elokuussa selittyvät säännöllisillä huoltotauoilla. Nekin ovat tosin aiempaa lyhyempiä.

Ei liene yllättävää, että koulutuksen puolella lomaillaan eniten kesä- ja erityisesti heinäkuussa, kun koulut ja päiväkodit hiljenevät. Peräti kolme neljäsosaa opettajista ja muista koulutuksen parissa työskentelevistä piti lomansa viime vuonna heinäkuussa.

Tilastografiikka
Näillä toimialoilla lomaillaan eniten ja vähiten kesäkuukausina.Yle Uutisgrafiikka

Loman määrä voi vaihdella viikkoja

Julkisella sektorilla on sovittu vuosilomalain vähimmäismääriä pidemmistä lomista. Valtion ja kuntien virkamiehillä voi olla lomaa jopa 38 päivää vuodessa. Tämä tosin vaatii 15 vuoden työskentelyn.

Puhutaan, että opettajilla on pitkät lomat, mutta mitään yksittäistä ammattiryhmää ei voi nimetä kärkeen. Pisimmät lomat ovat luonnollisesti niillä, joilla on takanaan pitkä työura.

– Valtiolla ja kunnilla on perinteisesti kompensoitu pienempää palkkaa pidemmillä lomilla, Lehto huomauttaa.

Monilla aloilla on sovittu työehtosopimuksessa, että lomarahoja voi vaihtaa tietyn määrän vapaaksi, mikä voi vielä pidentää loma-aikaa viikolla tai kahdella.

– Se on lähtökohtaisesti kiellettyä, jos työehtosopimus ei sitä salli. Tuskinpa kukaan kuitenkaan tulee kyselemään, jos joku haluaa vaihtaa lomarahojaan vapaaksi, Lehto toteaa.

Lue myös:

Kuukauden loma heinäkuussa vai parin viikon pätkät keväällä ja syksyllä? Näin lomat tulisi työpaikoilla jakaa

Reilukerhon kesälomaruletti – näin eri työpaikoilla sovittiin vapaista