Päättäjäisviikonlopun kännäys ei nuorisoa enää innosta – Hallussapitorikkomusten määrä laskenut 40 prosenttia

Poliisi valvoo viikonloppuna jälleen tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä. Juhlinta on kuitenkin vuosi vuodelta siistiytynyt.

juhlinta
Nuoria istumassa nurmella.
Yle

RovaniemiPoliisi on järjestänyt koulujen päättymisviikonlopun tehovalvontoja vuodesta 2010 lähtien. Valvonnassa on keskitytty nuorten ja erityisesti alaikäisten päihteiden käytön seurantaan ja hillitsemiseen.

Seitsemältä vuodelta kertynyt valtakunnallinen tilasto kertoo, että nuorten päihteiden käyttö on tasaisesti vähenemässä. Rikoksista epäiltyjen alaikäisten määrä on päättäjäisviikonloppuna laskenut lähes 40 prosenttia vuodesta 2010. Valtaosa epäilyistä on nimenomaan alkoholin hallussapitorikkomuksia.

Heillä (nuorilla) on muitakin ilon aiheita kuin alkoholi

Marko Hiltula, komisario, Lapin poliisilaitos

Osittain suuntaus voi selittyä valvonnan tiukkenemisella. Reilusti yli kaksikymmentä vuotta kentällä työskennellyt poliisi näkee kehityksen kuitenkin olevan juuri niin hyvä kuin tilasto antaa ymmärtää.

– Tämän päivän nuorisosta se ei ole enää niin pop se humalahakuinen juominen tai yleensäkään juominen. Tänä päivänä nuoret on minusta hyvin valveutuneita, ja heillä muitakin ilon aiheita kuin alkoholi, sanoo Lapin poliisilaitoksen komisario Marko Hiltula.

– Nykynuoriso osaa pitää hauskaa ja olla kaveriporukalla ilman alkoholiakin.

Nykyisin kun alaikäisen hallusta löytyy alkoholia, poliisi tekee tapauksesta käytännössä aina lastensuojeluilmoituksen. Myös niiden määrä on laskenut selvästi.

– Kyllä, suunta on tosi positiivinen. Ja siinä tilasto jopa hieman valehtelee, sanotaanko negatiiviseen suuntaan, eli tapaukset on taatusti laskeneet vielä enemmän, komisario Marko Hiltula sanoo.

– Lastensuojeluilmoitukset kirjataan tänä päivänä tarkemmin ja liki sataprosenttisesti. Vielä silloin 2010-luvun taitteessa niitä ei varmaan kirjattu niin tarkasti.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Nuorilla kahdenlaista näkemystä

Rovaniemeläisnuorilla kokemukset alkoholinkäytöstä ovat kahtalaisia. Juliuksen havainnot tukevat tilastoa.

– No on sitä huomannut, että alkoholin käytön määrä on laskenut. Varmaan semmonen aikuistuminen vaikuttaa eniten, ihmiset yrittää olla enemmän kunnollisia nykyään, sanoo Julius.

Sen sijaan Alicen mukaan nuorten alkoholin käyttö ei näytä vähenneen.

– Ei ainakaan lähipiirissä ole semmoista havaintoa. Suurin osa kavereista kyllä ottaa, sanoo Alice.

Viikonlopusta voi odottaa nyt rauhallista

Hyytävän kylmä kesä alku ei juuri innosta juhlimaan ulkosalla. Poliisin arvio on, että loman alkua juhlitaan pienemmissä porukoissa suojassa pohjoistuulelta ja kylmältä.

– Uskoisin, että sisätiloissa on poliisin tehtävät tänä viikonloppuna kelistä johtuen, Lapin poliisilaitoksen komisario Marko Hiltula sanoo.

– Itse odotan ,että jonkun verran on äänekkäitä kotibileitä. Toivon malttia naapureillekin, että jaksetaan jonkun verran sietää.

Lastensuojeluilmoitusten määrät -grafiikka korjattu ma 5.6. Grafiikassa oli aikaisemmin väärät luvut.

Lue myös: Kyllä ennen oli nuoriso kunnollista – vai oliko?