Suoramyynnin kaatuminen riipii panimoyrittäjää – juuri kukaan ei vastusta, mutta menee muun kokonaisuuden mukana

Alkoholilain uudistuksen kariutuminen on ollut suuri pettymys suomalaisille pienpanimoille.

Alkoholilainsäädäntö
Olutmallas.
Olutmallasta.Minna Aula / Yle

Vielä viikko sitten jyväskyläläisen Hiisi-panimon yrittäjä Mikko Mäkelä eli toivossa. Kuten koko pienpanimoliitto, Mäkeläkin toivoi, että panimot voisivat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Toive romuttui, kun alkoholilain uudistus kaatui näyttävästi eduskunnassa.

– Viimeisen vuoden on osannut ennakoida pahinta mahdollista, mutta kun näyttää, että koko homma kaatuu, niin se on kyllä viimeinen niitti tähän farssiin, sanoo Mäkelä.

Mäkelän mielestä juuri ulosmyynnin kiellon jatkuminen on pienpanimoiden kannalta ikävintä.

– Se on se huutavin vääryys. Kansanedustajat ovat olleet lähes yksimielisiä siitä, että suoramyynti pitäisi sallia. Tässä menee se ulosmyyntioikeus samassa, vaikka se ei liity näihin kiistakapuloihin mitenkään, hän sanoo.

Panimolla sanotaan, että ette voi ostaa

Mäkelän mukaan suoramyynti olisi panimolle tarpeellinen, sillä panimolla käy viikoittain kymmeniä vieraita.

– Yleensä siellä tulee se kysymys, että voisimmeko ostaa jotain. Siihen pitää vain todeta, että ette voi. Se on sekä imago- että taloudellinen tappio.

Toinen potentiaalinen liikevaihdon ja tuloksen lähde voisivat Mäkelän mukaan olla erilaiset omaoluet ja erikoiserät yrityksille tai juhliin.

– Nykyään ne pitää kierrättää jonkun välikäden kautta, Alkon tai kaupan. Siinä tulee aika paljonkin lisää hintaa, ja toimittaminen monimutkaistuu.

Mäkelän mukaan Hiisi-panimo on kasvanut nopeasti, mutta alkoholilain uudistuksen varaan ei ole paljon laskettu.

– Meillä oli suunnitelmia omasta myymälästä, joka olisi ollut virallisesti ruokakauppa. Pistimme sen jäihin, kun tiedot näistä mahdollisista uudistuksista tulevat, mutta ehkä me sulattelemme sen nyt. Vaikka ei siihen mielellään lähtisi, hän sanoo.