Lapin kansanedustajat kysyvät hallitukselta Kemin väylän syventämisestä

Kansanedustajat muistuttavat, että Meri-Lapin teollisuus vaikuttaa välillisesti noin 25 000 työpaikkaan.

Kemin satama
Eeva-Maria Maijala, Markus Mustajärvi, Markus Lohi, Johanna Ojala-Niemelä ja Katri Kulmuni
Jarno Tiihonen / Yle

Lapin kansanedustajat ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen Kemin väylän syvennyksen etenemisestä. Kansanedustajien mielestä syventämisellä parannettaisiin merkittävästi alueen yritysten toimintaedellytyksiä.

– Lapissa yritykset toimivat monesti takamatkalta, koska välimatkat ovat pitkät ja kustannuksia kertyy. Kemin väylänsyvennyshankkeella parannettaisiin merkittävästi yritysten toimintaedellytyksiä. Kyseessä on tärkeä liikenteen solmukohta, sanoo kansanedustajien puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä.

Näköpiirissä on myös uusia kuljetustarpeita.

– Kaivostoiminta on nyt jo koko arvoketjun ansiosta erittäin suuri työllistäjä ja arvon luoja maakunnassa. Uusia lupaavia esiintymiä on useita. Uusien kuljetustarpeiden lisääntyessä infran parantaminen on ensiarvoisen tärkeää, edustajat linjaavat.

Alueen vienti 7 % Suomen viennistä

Kansanedustajat myös muistuttavat, että Kemi-Tornio -alueen vienti muodostaa noin 7 prosenttia koko Suomen viennistä. Lisäksi Meri-Lapin teollisuus työllistää lähes 5 000 työntekijää ja vaikuttaa välillisesti noin 25 000 työpaikkaan.

– Toivomme, että hallitus jakaa Lapin kansaedustajien näkemyksen Kemin sataman uudistamisen tärkeydestä, edustajat toivovat.

Hallitus on aiemmin myöntänyt rahoitusta Oulun sataman syventämiseen. Lapissa on koettu, että Oulu on saamassa perusteetonta kilpailuetua Kemiin verrattuna.

– Lapin maakunnan Kemin ja Tornion vientisatamien kuljetusvolyymit ovat lähes viisi miljoonaa tonnia eli enemmän kuin Oulun satamalla, Ojala-Niemelä muistuttaa.

Hallituksella 3 viikkoa aikaa vastata

Hallituksella on 21 päivää aikaa vastata kysymykseen, joka on muotoiltu muotoon "Millaisella aikataululla Kemin sataman väylänsyvennyshankeen on tarkoitus edetä ja kuinka tärkeänä hallitus näkee hankkeen Lapin teollisuuden ja yritystoiminnan edellytysten parantamisen näkökulmasta?"

Kysymyksen ovat allekirjoittaneet kaikki Lapin seitsemän kansanedustajaa eli keskustan Mikko Kärnä, Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala ja Katri Kulmuni sekä demareiden Johanna Ojala-Niemelä, vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja perussuomalaisten Hanna Mäntylä.