Juutuanjoen kalastuskapinassa jaettiin kolme sakkomääräystä: "Olihan se tiedossa, että sakot tulee"

Uusi kalastuslaki vei paikallisten vapaan kalastusoikeuden Inarissa. Mika Tammelan luvattomalle kalareissulle tuli torstaina hintaa kuuden päiväsakon ja kalastusvälineiden arvon verran.

kalastus
"Guđa áigge bivdui ja čieža áigge butkái."
Parisataa ihmistä kerääntyi vastustamaan uutta kalastuslakia Juutuanjoelle. Uuden lain mukaan paikallisten tulee hankkia päiväkohtaiset kalastusluvat sellaisille lohen ja taimenen nousualueille, joissa he saivat kalastaa ennen vapaasti.Yle / Jouni Aikio

Inarissa Juutuanjoella pidetyssä mielenilmauksessa jaettiin kolme sakkomääräystä.

Paikalla ollut Metsähallituksen erätarkastaja Jari Liimatainen kertoo ottaneensa ylös kolmen henkilön tiedot sakkomääräystä varten. Kalastajat käyttivät koukkuja eikä heillä ollut näyttää asianmukaisia lupia.

Yksi sakkomääräyksen saaneista on inarilainen Mika Tammela. Hän kertoo menneensä kalalle "vähän mielenosoitusmielessä".

Tammela kävi kalastamassa mielenilmauksen aikana. Hän lähti heittelemään rantaan uudemman kerran, kun suurin osa väestä oli lähtenyt paikalta. Silloin rannassa olivat myös erätarkastajat.

– Olihan se tiedossa, että sakot siitä tulee. Se olisi ollut virkavirhe, jos he eivät olisi käyneet kysymässä lupia, Tammela sanoo.

Erätarkastaja Liimatainen kommentoi perjantaina, että sakkomääräyksen saaneet kalastajat saavat "mahdollisimman pienet" sakot. Tammelan tapauksessa tämä tarkoittaa kuutta päiväsakkoa ja kalastusvälineiden arvoa.

Mies oli varautunut mahdolliseen sakkomääräykseen jättämällä arvokkaimmat kalastusvälineet kotiin.

– Otin tarkoituksella mukaan vähän halvemmat välineet. Normaalisti heitän perhoa, mutta näin työttömänä ei ole varaa maksaa välineiden arvoa niiden mukaan.

Sakon suuruus selviää vasta myöhemmin poliisilaitoksella, mistä Tammelan tulee noutaa sakkolappunsa.

Juvdujoga miellačájáhus lea álgimin
Juutuanjoelle oli järjestetty linja-autokyyti, jotta kaikki halukkaat pääsisivät paikalle.Jouni Aikio / Yle

"Kausilupa olisi fiksuin kompromissi"

Noin parisataa ihmistä oli kokoontunut torstaina Juutuanjoen Alakosken rannalle osoittamaan mieltään uutta kalastuslakia vastaan.

Uusi kalastuslaki velvoittaa Inarin, Utsjoen ja Enontekiön asukkaat hankkimaan päiväkohtaiset kalastusluvat sellaisille lohen ja taimenen nousualueille, joissa he ennen saivat kalastaa vapaasti.

Juutuanjoella moni kommentoi voivansa maksaa kausiluvasta. Myös Tammelan mielestä kausilupa olisi fiksuin kompromissi tilanteeseen.

– Ja sen pitää olla semmoinen, että saman talouden alaikäset saavat kalastaa samalla luvalla, Tammela lisää.

Tammelalla kertyy noin 40–50 kalastuspäivää kesässä. Sakko tuskin pitää miestä poissa kotirannastaan tänäkään kesänä.

– Sen näkee sitten. Juutuanjoki on niin lähellä, että eihän sitä tiedä, vaikka kalalle eksyisikin.