1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääketiede

Turun yliopiston väitöstutkija kehitti uuden työkalun diabeteksen tutkimukseen

Kirsi Mikkolan uusi merkkiaine mahdollistaa kuvantamistutkimukset riskiryhmille varhaisessa vaiheessa. Tätä kautta voitaisiin jopa mahdollisesti vaikuttaa sairauden syntyyn ja puhkeamiseen.

lääketiede
Verensokeria mitataan.
Potilaan verensokeria mitataan.Jaani Lampinen / Yle

Väitöstutkija Kirsi Mikkola on kehittänyt uuden työkalun diabeteksen tutkimukseen. Tutkimus koski sekä ykkös- että kakkostyypin diabetesta.

Kirsi Mikkola esittelee väitöskirjassaan uuden PET-kerroskuvauksessa käytettävän merkkiaineen. Uusi merkkiaine sopii diabeteksen kannalta olennaisten haiman beetasolujen kuvantamiseen. Beetasolujen kuvantaminen PET-kerroskuvauksessa ei aiemmasta kehitystyöstä huolimatta ollut ennen mahdollista.

Mikkolan kehittämä merkkiaine voi mahdollistaa esimerkiksi uusien lääkehoitojen kehittämisen. Jatkossa diabeteksen puhkeaminen pystyttäisiin ehkä myös ehkäisemään kokonaan.

Merkkiaine voi valottaa syitä diabeteksen takana

Kirsi Mikkolan kehittämän merkkiaineen avulla voidaan tutkia haiman toimintaa sekä beetasolujen määrää ja toimintakykyä. Tämä voi auttaa diabeteksen syiden ymmärtämisessä.

– Paljon on vielä asioita joita ei tiedetä syistä diabeteksen taustalla: miksi se ylipäätään kehittyy ja miksi beetasolut kuolevat. Eli sairauden takana on vielä paljon selvittämättömiä asioita. Siinä tätä uutta merkkiainetta voitaisiin jatkossa käyttää hyväksi, Mikkola kertoo.

Pyrkimyksenä aikaisempi hoitoonohjaus

Beetasolujen tuhoutuminen on diabeteksessa vasta myöhäinen oire. Kun sairaus diagnosoidaan, valtaosa beetasoluista on jo ehtinyt tuhoutua. Tutkimuksessa pyritään löytämään sairaus nykyistä varhaisemmassa vaiheessa.

Kirsi Mikkola kertoo, että perintötekijöitä ja riskiryhmiä kartoittamalla voitaisiin jatkossa ohjata riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä PET-tutkimuksiin jo ennen kuin diabetes diagnosoidaan.

Näin voitaisiin jo varhaisessa vaiheessa vaikuttaa lääkitykseen ja hoitoon ohjaukseen. Mahdollisesti pystyttäisiin jopa viivyttämään tai kokonaan estämään sairauden puhkeaminen.

Kehitystyö jatkuu yhä

Seuraava vaihe Kirsi Mikkolan uuden merkkiaineen kehitystyössä on potilastutkimusten tekeminen. Tällä hetkellä potilaskäytössä ei ole vielä yhtään beetasolujen kuvantamiseen soveltuvaa merkkiainetta.

– Tavoitteena on, että ensimmäiset potilastutkimukset olisivat käynnissä jo vuonna 2018, Kirsi Mikkola sanoo.

Kirsi Mikkolan väitöskirja “VMAT2 and GLP-1R targeting tracers for pancreatic beta cell imaging” tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 10.6.2017.

Lue seuraavaksi