Lapissa voi tulla ennätyksellinen matkailukesä

Alkava kesä voi todistaa historiallisen käänteen Lapin matkailun kasvuun. Keskieurooppalaisten turistien automatkailu Lapin halki Jäämerelle on jo käynnissä. Kasvua odotetaan Aasiasta ja myös kotimaasta. Lumipeite ja pitkä tulva lykkää vaelluskauden alkua tuntureilla.

matkailu
Näkymä Kaunispään huipulta Inarin Saariselältä 2.6.2017
Näkymä Kaunispään huipulta Inarin Saariselältä 2.6.2017Antti Mikkola / Yle

Lumi tuiskusi vimmatusti Inarin Kaunispään huipulla viime perjantaina, kesäkuun toisena päivänä.

Ylä-Lapin ja Käsivarren tuntureilla on kesän alussa tänä vuonna 2017 lunta enemmän kuin vuosikymmeniin. Rovaniemellä koivussa on tavallisesti lehti jo toukokuun lopulla mutta nyt ei kesäkuun alussakaan.

Rovaniemen leirintäalueella lämpimissä matkailuautoissa kohti Jäämeren rantaoja menijöitä on ollut ainakin Saksasta, Itävallasta, Hollannista, Italiasta, Espanjasta ja Ruotsista.

Sveitsiläiset Mario ja Esther Hug sanovat autostaan löytyvän autossaan olevan mukana myös lämpimiä talvivaatteita. He kertovat nähneensä paljon järviä ja metsiä ajaessaan Suomen halki Lappiin. Turussa oli lämpimämpää, mutta oman erikoisuutensa antavat tähän aikaan vuodesta jäässä olevat järvet.

Perinteiset bussimatkat Keski-Euroopasta Nordkappiin ovat myös alkaneet. Matkat on varattu vuosi sitten eivätkä säät säikäytä ulkomaalaisia.

Rovaniemen leirintäalue Ounaskosken rannalla on keskieuroopplaisten matkailijoiden klassikko reitillä Nordkappiin.  Koivussa oi ollut lehteä 2.6.2017
Rovaniemen leirintäalue Ounaskosken rannalla on keskieuroopplaisten matkailijoiden klassikko reitillä Nordkappiin. Koivussa oi ollut lehteä 2.6.2017

Markkinoinnissa vahva usko kasvuun

Kysyimme kesän matkailunäkymiä Rovaniemen, Levin ja Saariselän matkailumarkkinoinnista. Vastaajat ovat tietysti virkansa puolesta toiveikkaita. Viime vuosina toiveikkuus on usein toteutunut.

– Kasvulle on hyvä pohja näistä meidän ryhmämatkailijoista, jotka tulevat perinteisesti Keski-Euroopasta, arvioi Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan merkittävä lisäys kesämatkailuun on hollantilaisen matkanjärjestäjän Voigt Travelin tilauslento kahdesti viikossa reitillä Amsterdam-Rovaniemi-Tromssa-Amsterdam. Rovaniemen lisäksi sen uskotaan heijastuvan ainakin Inarin-Saariselän matkailuun.

Levillä ounastellaan kasvua parikymmentä prosenttia

Kittilään tulee tänä kesänä charterlentoja Sveitsistä ja Saksasta. Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi puhuu kovista kasvuluvuista.

– Näkymät ovat positiiviset. Levillä on viimeiset kaksi kesää ollut jo nousujohteisia ja yöpymiset ovat kasvaneet 20 prosentin tahtia. Uskomme kasvuun tänäkin kesänä. Kesän matkailijavolyymit ovat talvea pienemmät, mutta kasvu on selvästi käynnistynyt. Tulemme itse myös panostamaan tästä kesästä eteenpäin voimakkaampaan markkinointiin ja myyntiin niin kotimaassa kuin ulkomailla niin keskikesään kuin syksyyn liittyen, Kukkohovi vastaa.

Kiilopäällä lumikenkäillään

Lapin kesämatkailussa näyttää alkaneen historiallinen käänne kasvuun. Markkinointijohtaja Tarja Manninen Saariselältä arvioi kesän matkailunäkymät varsin vahvoiksi.

– Vuosi sitten rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat kesäkuussa 14 prosenttia ja silloin keskieurooppalaisten yöpymiset kasvoivat voimakkaasti ja myös aasialaisten. Uskomme siis, että tänä kesänä pohjoisen vetovoima vain kasvaa, sillä lumen aiheuttama somepöhinä on tuonut mukavasti julkisuutta.

Ainoat jotka tästä kärsivät ovat vaeltajat, sillä kävellen ei ole puistoihin menemistä. Vaeltajat ovat joutuneet lähtemään vaellukselle hiihtäen. Kiilopää muutti viikko-ohjelman vaellusretket lumikenkäretkiksi, kirjoittaa Yle Lapille vastauksessaan Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen.