Ruotsin pelastushelikopterien miehistöt kieltäytyivät töistä – Suomesta pyydettiin apua

Helikopterien miehistöt sanovat tuntevansa kohtuutonta stressiä, koska tiedotusvälineet voivat tutkia niiden toimintaa.

Ulkomaat
Ruotsi meripelastus helikopteri
Jan Fleischmann / EPA

Ruotsin pelastushelikopterien miehistöt kieltäytyivät viime viikonloppuna tekemästä lentoja.

Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan maassa oli vähimmillään toiminnassa vain yksi pelastushelikopteri. Muiden henkilöstö ei voinut työskennellä vedoten henkiseen stressiin.

Ruotsin viranomaiset joutuivat pyytämään naapurimaiden; Suomen, Norjan, Liettuan ja Tanskan apua, jotta pelastusvalmius säilyi.

Kiistan taustalla oli SVT:n Uppdrag granskning -ohjelma, joka on kiinnostunut erään helikopterin liikkeistä ja pyytänyt sen lennontallennusjärjestelmän lokitietoja.

Helikopterien 82 miehistöjen jäsentä lähetti vastalauseena kirjeen infrastruktuuriministeri Anna Johanssonille. Kirjeessä he valittivat, että "heihin kohdistuva valvonta ja tarkkailu on erittäin rasittavaa".

Lentäjät kertovat kirjeessään, että he tekevät työtään hyvin vaativissa olosuhteissa, joissa ratkaisuja tehdään sekunneissa ja liikkumavara lasketaan metreissä.

– Kun näissä oloissa joutuu miettimään, että kaikki mitä sanoo ja tekee tullaan tarkastamaan jälkikäteen esimerkiksi tiedotusvälineiden taholta, on lentoturvallisuuden kannalta hyvin vakavaa, mutta siltä ei voi puolustautua.

Lentäjät vaativat, että pelastushelikopterien toimintaan ei jatkossa sovellettaisi hallinnon avoimuuden periaatetta, vaan ne olisivat samalla tavalla ei-julkisia, kuin esimerkiksi poliisin ja rannikkovartioston toiminta.

Ruotsin Merenkulkulaitoksen meri- ja ilmapelastuksesta vastaava Mattias Hyllert sanoo SVT:n haastattelussa, ettei ongelmia välikohtauksen aikana tapahtunut. Hän muistutti, että maassa on muitakin pelastuspalvelun resursseja. Niitä on meripelastuksella, rannikkovartiostolla, pelastuslaitoksilla ja poliisilla. Jopa varustamojen apua voidaan hätätilassa pyytää, Hyllert kertoi.