Tutkija Trumpista: Parempi kokonaan ulkona ilmastosopimuksesta kuin toinen jalka sisällä häiritsemässä

Pariisin sopimus ei tähän kaadu, vaan sen toimeenpanon kannalta voi olla parempi, ettei USA ole puolittain mukana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Antto Vihma.

politiikka
Antto Vihma
Yle

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ratkaisu irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta kirpaisee sopimukseen sitoutuneita maita, mutta irtiotto voi todellisuudessa taata tehokkaamman toimeenpanon, katsoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.

– Sopimuksen toimeenpanon kannalta USA:n ulos jääminen on omalla tavallaan hyvä uutinen. On parempi, että Pariisin sopimuksen toimeenpanosta ja säännöistä neuvotellaan ilman USA:ta, kuin että se häiritsisi neuvotteluja, Vihma sanoo.

Oleellista on, että sopimuksessa mukana olevat maat ovat siihen sitoutuneita. USA:n suhteen varmuutta ei ollut.

– Paras olisi, että USA noudattaisi ilmastosopimusta, mutta kenties silti parempi olla kokonaan ulkona kuin toinen jalka sisällä, Vihma jatkaa.

10–15 vuoden päästä nähdään miten tässä käy

USA on maailman toiseksi suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Sen poisjääminen tuo väistämättä riskin, etteivät muutkaan suuret päästötuottajat, kuten Intia tai Brasilia, halua sitoutua kiristämään jatkossa omia päästörajojaan.

Vihman mukaan on silti epätodennäköistä, että USA:n ratkaisu kaataisi ilmastosovun.

– Tottakai muiden suurten pelaajien on vaikea lisätä kunnianhimoa, kun USA on ulkona, mutta en usko että yhden suuren lähtö kaataa sopimusta, jossa on yli 190 maata.

Ilmastoneuvotteluissa on paljon psykologiaa. Sitä miten hyvin ilmastonmuutosta voidaan torjua, ei vielä voida ennustaa.

– Tämä on maratonjuoksua, jonka tulokset nähdään vasta 10-15 vuoden päästä, Vihma sanoo.

Kiina on planeetan kannalta tärkein

Maapallon suurin päästöjen tuottaja on Kiina. Yli 1,3 miljardin asukkaan Kiinan politiikka on ratkaisevassa asemassa koko maapallon päästöjen kannalta.

– Planeetan kannalta oleellista on, milloin Kiinan päästöt kääntyvät lopullisesti laskuun, eli millon peakki [huippu] tapahtuu.

Vihma kohdistaa toiveensa niin Kiinaan kuin EU:hun, jotka kokoustivat perjantaina Brysselissä.

– Toivon että Kiina ottaa johtajutta nimenomaan kansainvälisesti, ja avaa ilmastopolitiikkaansa. EU:n pitää puolustaa Pariisin sopimusta kaikkien voimavarojensa puitteissa, ja rakentaa siltoja Kiinan, Intian ja Brasilian suuntaan.

Vihma muistuttaa, että Länsi-Euroopan maista löytyy haluja päästörajojen kiristämiseen, mutta esimerkiksi hiilivoimasta paljolti riippuvainen Puola on suhtautunut nihkeästi Pariisin sopimuksen ratifiointiin.