EU:n ja Kiinan yhteinen kanta Pariisin sopimukseen tyssäsi kauppariitaan

Donald Tuskin ja Li Keqiangin tiedotustilaisuuden alkua siirrettiin kolmella tunnilla, mutta sopua ei löytynyt.

Ulkomaat
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vasemmalla), Kiinan pääministeri Li Keqiang ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapasivat perjantaina Brysselissä.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vasemmalla), Kiinan pääministeri Li Keqiang ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapasivat perjantaina Brysselissä. Olivier Hoslet / EPA

EU ja Kiina olivat Brysselissä järjestetyssä huippukokouksessa yhtä mieltä toimista ilmaston suojelemiseksi, mutta eivät saaneet aikaiseksi yhteistä julkilausumaa tai kannanottoa asiasta. Syynä olivat osapuolten mukaan neuvotteluissa esille pullahtaneet vanhat kauppakiistat.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kiinan pääministeri Li Keqiang antoivat odottaa itseään tiedotustilaisuuteen. He myöhästyivät alunperin sovitusta ajankohdasta lopulta kolme tuntia, mutta siitä huolimatta he asetelivat tyhjin käsin kameroiden eteen.

"Yhdysvaltain kanssa tai ilman Yhdysvaltoja"

Neuvotteluissa Li, Tusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sopivat fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisestä, vihreän teknologian kehittämisestä ja köyhien maiden taloudellisesta auttamisesta, jotta ne selviävät ilmastonsuojeluun liittyvistä velvoitteistaan.

EU ja Kiina paheksuvat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä jäädä pois Pariisin ilmastosopimuksen piiristä.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että Yhdysvaltain eilinen päätös oli virhe, Tusk sanoi.

– Taistelu ilmastonmuutosta vastaan, ja sen mukana tuleva tutkimus, innovaatiot ja teknologinen kehitys jatkuvat joko Yhdysvaltain kanssa tai ilman Yhdysvaltoja, Tusk jatkoi.

Teräskauppa hiertää

EU:n ja Kiinan välejä hiertää etenkin terästuotteiden kauppa. Kiinan vuosittainen terästuotanto on lähes kaksinkertainen koko EU:n tuotantoon verrattuna. Länsimaat syyttävät Kiinaa raskaasta ylituotannosta ja siten teräksen maailmanmarkkinoiden sotkemisesta.

EU-maat ovat myös vaatineet Kiinaa helpottamaan eurooppalaisten investointeja maahan.

Li pyysi malttia ja muistutti, että Kiina on viime vuosina avautunut koko ajan lisää ulkomaisille investoinneille.

– Toivon, että voitte laittaa asiat oikeisiin mittasuhteiisiin. Meillä on ongelmia, mutta työstämme niitä, Li sanoi.

Lue myös:

Tillerson: USA jatkaa päästövähennyksiä

Trumpin ilmastopuhe tarkastelussa – Puheessa on virheitä ja liioittelua

Putin: "Pariisia ei olisi tarvinnut hylätä, mutta en tuomitse Trumpin päätöstä"