1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suppailu

SUP-lautaillen läpi rannikon – nuori mies aikoo meloa 1300 km: "Mietityttää, miten saan ruoan riittämään"

Matkaan Timi Hellman lähtee maanantaina Virolahdelta itärajan tuntumasta.

Suppailu
Timi Hellman suppailee
Helsinkiläisen Timi Hellmanin Rannikko 2017 -matka käynnistyy maanantaina Virolahdelta. Ville Pisto / Yle

Matka on pitkä ja rankka. Sen Timi Hellman tietää jo etukäteen. Nuori 26-vuotias mies on päättänyt meloa SUP-laudalla läpi Suomen rannikon Virolahdelta Tornioon.

Matkaa on 1 300 kilometriä.

– Tätä ennen pisin matka, minkä olen melonut SUP-laudalla on 90 kilometriä. Varmasti luvassa on aika ikimuistoinen matka, sanoo Timi Hellman.

Kajakilla rannikko on melottu monet kerrat. Sen sijaan SUP-laudalla samaa ei ole aiemmin yritetty.

– Koko kevät on tehty valmisteluja. Nyt ovat varusteet kasassa ja ukko valmiina menoon. Hyvä fiilis, sanoo Hellman.

"Millaisen vedon olet hävinnyt?"

Matka alkaa maanantaina Virolahdelta läheltä itärajaa. Perillä Torniossa pitäisi olla heinäkuun puolivälin tietämillä. Joka päivä Hellman yrittää meloa 30–45 kilometriä.

– Sää vaikuttaa matkan pituuteen. Jos on kovempaa vastatuulta, niin eteneminen on hidasta ja raskasta. Jos sattuu hyvä myötätuulipäivä, niin matka voi edetä nopeasti.

Matkaan hän lähtee, koska haluaa kokea Suomen rannikon. Kyse ei ole yllytyshulluudesta.

– Joka kerta, kun olen matkasta kertonut, niin minulta kysytään, että millaisen vedon olet hävinnyt. Näin se ei kuitenkaan ole.

Matkan tavoitteena on tuoda esille SUP-lautailua ja taistella Itämeren roskaantumista vastaan. Mukana on sponsoreita, jotka osallistuvat matkan kustannuksiin.

– Lähivedet ja satamat on hyvä pitää puhtaana muoviroskasta. Toimin matkalla tämän asian lähettiläänä, sanoo Hellman.

Timi Hellman
Yöt Hellman viettää maankamaralla teltassa.Ville Pisto / Yle

Matkalla pitää syödä kuin hevonen

Kaikki tarvittava kulkee SUP-laudan päällä. Lauta on erikoisvalmisteinen matkalauta, tavallista SUP-lautaa isompi ja vakaampi.

– Siinä on teltta, makuualustat ja -pussit, retkikeitin ja ruokaa pariksi päiväksi kerrallaan. Aika tiiviisti on joutunut pakkaamaan, että kaikki mahtuu, sanoo Hellman.

Matkalla miehen pitää syödä kuin hevonen.

– Tunnissa kilokaloreita kuluu helposti 800. Ehkä eniten minua mietityttää se, miten saan ruoan riittämään, koska sitä ei SUP-laudalle kovin paljoa mahdu.

Reissu vaatii hyvää kuntoa, ja sitä Hellmanilta löytyy. Hän on entinen uimari ja nykyinen ammattisurffaaja ja SUP-lautaohjaaja.

– Isoin riski koko hommassa on pitkä fyysinen suoritus ja se, että väsyneenä tekee vääriä valintoja reitin tai turvallisuuden suhteen.

Tuntemattomat tarjonneet majoitusta

Yöt mies aikoo viettää teltassa.

– Muutama kutsu on tullut kavereiden luokse mökille käymään. Myös tuttuja ja tuntemattomia on tarjonnut majoitusta matkan varrella.

Idea matkasta syntyi kaveriporukassa. Matkaan Hellman lähtee kuitenkin yksin. Se ei häntä haittaa, sillä Hellman on luottavainen, että kaikki sujuu hyvin. Hän on valmistellut reissun tarkasti ja harkiten. Reitti kulkee läheltä rannikkoa.

– Pyrin pitämään matkan mahdollisimman nautinnollisena, että kaikki sujuisi hyvin, hän sanoo.

Ammattisurffaaja ja SUP-lautailija Timi Hellmanin Rannikko 2017 -nimistä matkaa voi seurata matkan kotisivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi