Sitä suurta hopeakylkistä yrittämässä

Tornionjoen Matkakoskella lohen kalastus alkoi tänä vuonna varsin kylmissä olosuhteissa, mutta tosi harrastajaa se ei tunnu estävän. Väylälle on päästävä heti kun kausi alkaa.

lohi
Mika Hurtig ja Matkakosken ylämontusta 3.6.2017 saatu 14 kg painoinen lohi.
Mika Hurtig ja Matkakosken ylämontusta 3.6.2017 saatu 14 kg painoinen lohi.Matti Simula.

Matkakosken parkkipaikka pullistelee autoja, ainakin kolmisenkymmentä ja lisäksi tienvarsi on täynnä aina valtatie 21:n tienhaaraan saakka. Muutama matkailuauto on paikalla sen näköisesti, että lohen perässä ollaan heti kerralla useampi päivä.

Kylmä sää ja tulviva joki on näkynyt siinä, että lohensoutajia ei isommalti ole vielä joella näkynyt. Rannalla siima on kuitenkin lentänyt heti, kun lohen kalastuskausi käynnistyi kesäkuun 1. päivänä.

Heti ensimmäisenä päivänä Matkakoskesta saatiin 16 kg lohi ja siitä lähtien saalista on tullut, vaikka ei ehkä vielä kuitenkaan niin paljon kuin esimerkiksi viime vuoden aloituksessa.

Kausi on myöhässä väylällä, niin kuin muuallakin luonnossa, sanovat paikalliset kalastajat.

Kannatti palella

Oululainen Mika Hurtig lähti koleasta säästä huolimatta yrittämään lohta tutulle koskelle. Hän sai lauantaina aamupäivällä saaliiksi 14 kg painavan komean hopeakylkisen lohen.

– Tuosta ylämontusta se iski oranssi-vihreään perhoon. Vartin taistelun jälkeen sain lohen rannalle. Tämä yksi kala taitaa riittää vähäksi aikaa, tuumasi onnellinen kalastaja, kun pakkasi saalista ja varusteita kotiin lähtöä varten.

Koski ja lohi ei houkuta paikalle pelkästään miehiä. Matkakosken nuotiopaikalla liikkui tarinaa, että edellisenä päivänä Maasaaressa oli noin kuusikymppinen rouva napannut perinteisillä perhovehkeillä yli 15 kg painoisen lohen. Äijäporukka tuntui saavutusta arvostavan ja ehkäpä ilmassa oli jopa hiven kateuttakin.