1. yle.fi
  2. Uutiset

Voiko Kelan Kanta-palvelujen häirintä olla kosto? – Asiantuntija vastaa

Kela selvittää kuumeisesti sähköisiä palvelujaan vastaan tehtyjä hyökkäyksiä.

Palvelunestohyökkäys
Henkilö kirjoittaa keskustelupalstalle.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kelan Kanta-palvelut ovat olleet kahden päivän ajan palvelunestohyökkäysten kohteena. Edellisen kerran Kelaa vastaan hyökättiin viime syksynä.

Syksyllä hyökkäys haittasi apteekkien toimintaa. Tällä kertaa Kela arvioi häiriöiden jääneen vähäisiksi. Kela kuitenkin seuraa Kanta-palvelujen toimintaa tehostetusti jopa viikkojen ajan.

Kysyimme Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarikiveltä, mistä hyökkäyksissä voi olla kyse.

Kuinka poikeuksellisia Kelaan kohdistuneet palvelunestohyökkäykset ovat?

– Suomessa nähdään jatkuvasti eri voimakkuuksilla tapahtuvia palvelunestohyökkäyksiä, joten ei tämä siinä mielessä poikeuksellista ole.

Kuinka vakava tämän nimenomaisesti Kanta-palveluun kohdistunut hyökkäys on?

– Kyllä näillä tiedoilla on vaikea arvioida sitä, mutta totta kai, kun sillä saadaan vaikutus palvelun toimivuuteen, niin on se silloin merkittävä ja vakava.

– Erityistä huomiota tällaisissa asioissa vetää puoleensa se, että näiden takana on todella merkittäviä ja tärkeitä yhteiskunnallisia palveluita.

Miksi juuri Kela on valikoitunut kohteeksi?

- Näillä tiedoilla on mahdotonta arvioida motiiveja. Palvelunestohyökkäyksiä tehdään Suomessa jatkuvasti ja motiivit vaihtelevat kiristyksestä, voiko sanoa oman pahanolon purkamiseen.

– Eli tekijä voi pyrkiä saamaan tällä toiminnalla rahaa kiristämällä uhria. Toisaalta taustalla voi olla henkilö, joka voi olla tyytymätön kohteen toimintaan tavalla tai toisella, ja tällä tavalla purkaa omaa pahaa oloaan kohdistamalla erilaisia verkko-operaatiota tällaisin kohteisiin.

Kela on ollut julkisuudessa perustoimeentulotuen möhlimisen vuoksi. Voiko tekijä olla joku, joka haluaa kostaa Kelalle?

– Kyllä tällaisiakin tapauksia on ollut, että tekijä on ollut tyytymätön jonkin organisaation toimintaan tai muuhun tällaiseen asiaan, ja päättänyt kohdistaa verkkohyökkäyksen tällä motiivilla.

Ovatko hyökkäykset yleensä tulleet kotimaasta vai ulkomailta?

– Se vaihtelee. Valtaosa palvelunestohyökkäyksistä tulee varmasti edelleen Suomen ulkopuolelta, mutta kyllä Suomessakin on ollut tapauksia, että ollaan onnistuttu muodostamaan hyökkäysliikennettä, joka on onnistunut palveluita verkosta pudottelemaan.

Kuinka kauan tällaisen hyökkäyksen purkaminen kestää?

– Jos tekijät päättävät jatkaa hyökkäystä pitkään, niin suojautuminen on aika hankalaa. Hyökkäysvoimat ja käytettävissä olevat hyökkäysmenetelmät ovat niin isoja ja kehittyneitä, että niiltä suojautuminen on erittäin vaikeaa.

Lue seuraavaksi