Modi: Intia menee pidemmälle kuin Pariisin sopimus edellyttää

Ilmastokysymykset nousivat pinnalle Intian pääministerin vierailulla Ranskassa.

Ulkomaat
Intian pääministeri Narendra Modi ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tiedotustilaisuudessa Elysee-palatsissa.
Intian pääministeri Narendra Modi ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tiedotustilaisuudessa Elysee-palatsissa. Kamil Zihnioglu / EPA

Intia pitää pääministeri Narendra Modin mukaan kiinni Pariisin ilmastosopimuksen ehdoista. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Elysee-palatsissa isännöimässä tiedotustilaisuudessa Modi innostui lupaamaan, että Intian menee jopa "korkeammalle ja pidemmälle" kuin sopimus edellyttää.

Hän ei kuitenkaan eritellyt, mitä se tarkoittaa käytännössä. Intia on maailman kolmanneksi suurin hiilidioksikaasujen aiheuttaja.

Modi ei arvostellut Trumpia

Ilmastokysymykset nousivat Modin Euroopan-matkan esityslistan kärkipäähän toissapäivänä, kun presidentti Donald Trump kertoi Yhdysvaltojen jäävän 195 valtion Pariisissa tekemän ilmastosopimuksen ulkopuolelle.

Modi nimitti ilmastoa yhteiseksi maailmanperinnöksi, jota Intia haluaa vaalia. Hän kieltäytyi kritisoimasta Trumpia tiedotustilaisuudessa.

– Sopimus voi suojella tulevia sukupolvia ja antaa uutta toivoa, Modi sanoi.

Yhteistyötä aurinkoenergiassa

Macronin mukaan johtajat keskustelivat kahden tunnin tapaamisensa aikana muun muassa maiden välisestä kaupasta, puolustuksesta ja terrorisminvastaisista toimista. Ilmastonsuojelu kuitenkin varasti pääosan yhteisestä ajasta.

– Haluan vahvistaa Ranskan täydellisen sitoututumisen taisteluun ilmaston lämpenemistä vastaan, Macron sanaili.

Macron kertoi vierailevansa Intiassa loppuvuonna kansainvälisessä aurinkoenergiaa käsittelevässä kokouksessa. Se on ala, jolla Ranska ja Intia aikovat lisätä yhteistyötä.

Lähteet: AFP