Euroopan keskuspankin korkolinjaukseen odotetaan muutosta ensi viikolla

Markkinoilla odotellaan vihjeitä myös elvytysohjelman jatkosta.

Kuva: Ronald Wittek / EPA

Euroalueella on eletty jo pitkään miinuskorkojen maailmassa ilman vihjettä muutoksesta kohti normaalimpaa korkoympäristöä. Euroopan keskuspankin neuvosto on lausunnoissaan pitänyt mahdollisena myös korkojen alentamista edelleen.

– Luulen, että he [neuvoston jäsenet] muuttavat nyt tätä lausuntoa. Hehän ovat pitäneet ovea auki sille, että korkoja voitaisiin vielä laskea. Luulen, että tämä viittaus sieltä [lausunnosta] poistetaan, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennakoi.

– Euroopan keskuspankki on aika selvästi linjannut politiikkaansa. Korot pysyvät ennallaan ja arvopaperiosto-ohjelman osalta tilanne on ainakin vuoden loppuun asti ilmoitettu selkeästi etukäteen, varainhoitoyhtiö Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen toteaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Euroopan keskuspankki EKP on reilussa kahdessa vuodessa kasvattanut tasettaan lähes kahdella tuhannella miljardilla eurolla, kun se on haalinut markkinoilta valtioiden ja yritysten velkakirjoja. Osto-ohjelmilla on haluttu tukea euroalueen talouskasvua.

– Tärkein hyöty on ollut siinä, että ohjelma on vakauttanut ongelmamaiden tilannetta. Saksa, Suomi tai Alankomaat eivät tietenkään olisi tarvinneet näitä ostoja, mutta tämä on ollut merkittävä apu ennen kaikkea kaikkein kriittisimmässä tilanteessa oleville ongelmamaille, Ari Aaltonen sanoo.

Rajat tulevat vastaan

Tallinnan kokouksesta ei siis vielä kannata odotella mitään isoja suunnan muutoksia. Velkakirjoja on kuitenkin hankittu jo niin paljon, että osto-ohjelman rajoitteet alkavat tulla vastaan.

– Kaikkein ongelmallisin skenaario markkinoiden kannalta olisi ehkä se, että EKP ei ole saavuttamassa inflaatiotavoitettaan ja on pakotettu lopettamaan velkakirjaostot.  Se olisi ongelma myös EKP:n kannalta. Jos pohjainflaatio ei ala pikkuhiljaa nousta, niin EKP:n pitää keksiä uusia elvytyskeinoja, Jan von Gerich linjaa.

On ennakoitu, että EKP lopettaisi velkakirjojen ostot vuoden vaihteen tienoilla. Totuttuun tapaan EKP ei kerro etukäteen aikataulujaan julki.

Italian pankit murheena

Toisaalta osto-ohjelma voi jatkua vielä vuoden vaihteen jälkeenkin, koska taloustilanne eräissä jäsenmaissa on yhä heikko. Kasvava huolen kohde on Italia, joka on joutunut heikossa kunnossa olevien pankkien kuristusotteeseen.

– Italialla on niin paljon ongelmia, ja vaalit ovat tulossa viimeistään ensi vuoden keväällä. Ihmettelisin, jos EKP ei jollain tavalla jatkaisi osto-ohjelmaa vielä ensi vuoden puolellakin, Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen ennustaa.

– Tämä poliittinen tilanne ja pankit ovat ikään kuin linkissä toistensa kanssa. Ne voivat aloittaa uuden pelon kehän, jos mennään poliittiseen ympäristöön, jossa populistiset voimat nousevat ja samaan aikaan pankkien tilanne on ratkaisematta, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Euroopan keskuspankin neuvosto pitää kesäkuun kokoukseensa perinteiseen tapaan muualla kuin Frankfurtissa. Torstain kokousta isännöi tällä kertaa Tallinna.