1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen nuoret juhlivat perinteisin menoin

Nuoret ovat juhlistaneet lukuvuoden päättymistä ja kesäloman alkamista eri puolilla Suomea.

Poliisi valvoi nuorison illanviettoa Helsingin Kaivopuistossa lauantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingissä nuorisoa kokoontui lauantai-iltana uimarannoille keskustan ulkopuolelle.

Hietaniemen uimarannalla on ollut rauhallista, mutta kello 23 aikoihin poliisi lähetti partiot Munkkiniemen ja Kivinokan uimarannoille, jonne oli pakkautunut runsas joukko nuoria juhlijoita. Ainakin Munkkiniemessä oli ilmoitettu häiriökäyttäytymisestä.

– Tähän mennessä juhlinta on kuitenkin ollut päällisin puolin samanlaista kuin viime vuonna eli suhteellisen rauhallista, sanoi komisario Tommi Lehtonen myöhään lauantaina.

Lehtosen mukaan iltakymmeneen mennessä oli poliisi kaatanut pois alkoholia noin 70 litraa.

Itä- ja Keski-Uudellamaalla nuorisoa on ollut vähemmän liikkeellä, kuin poliisi aiemmin arvioi.

Kuusijärvellä 300–400 nuorta, Nurmijärvellä parisataa

Komisario Joni Tonteri Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että Vantaan Kuusijärvellä päättäjäisiltaa vietti 300–400 nuorta, myös Länsi-Vantaalla liikenteessä oli noin 200 nuorta. Nurmijärvellä, Klaukkalassa kokoontui puolestaan parisataa nuorta juhlijaa ja Järvenpään Rantapuistossa sekä Vanhankylänniemessä juhli noin 400 nuorta.

– Nuorisoa on ollut liikkeellä ja he ovat olleet juhlamielellä. Juhlinnan yleisilme on ollut hyvä ja maltillisempi aikaisempiin vuosiin verrattuna. Ihmiset ovat olleet iloisella mielellä, kertoo komisario Tonteri. 

Poliisin mukaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on joukkoon kuitenkin mahtunut väkijuoman voimalla juhlineita. Lastensuojeluilmoituksia on tehty noin 30 ja poliisi on lannoittanut maata kymmenillä litroilla alkoholia.

– Mietoa alkoholia on kaadettu pois 50–60 litraa ja väkeviä kymmenisen litraa.

Komisario Tonteri antaa erikoiskiitokset Järvenpään kaupungille, joka järjesti nuorille tänä vuonna konserttitapahtuman Rantapuistossa. Tapahtuma tarjosi nuorille mahdollisuuden päihteettömään juhlintaan yhdessä kavereiden tai perheen kanssa.

– Järjestetty tapahtuma antoi ryhtiä nuorten juhlimiseen, Tonteri sanoi.

Tampereella ja Jyväskylässä melko rauhallista

Tampereella Pyynikin uimarannalla on ollut poliisin mukaan parhaimmillaan jopa 2000–3000 nuorta.

– Kohtuullisen rauhallista on ollut, vaikkakin jotain pientä kähinää on tullut poliisin tietoon, kerrotaan Sisä-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskuksesta.

Myös Jyväskylässä nuoriso pakkautui yhteen Tuomijärven uimarannalle, mutta väkeä oli vähemmän kuin Tampereella. Jyväskylässäkin juhlinta on ollut yleisilmeeltään melko rauhallista.

Itä-Suomessa ei ennätysvilkasta

Itä-Suomen alueella nuoria on ollut liikkeellä paljon huolimatta kylmästä säästä.

Kuopiossa nuoria kokoontui Väinölänniemeen ja Joensuussa Laulurinteelle. Mikkelissä ja Savonlinnassakin nuoret uhmasivat viileää säätä ja lähtivät juhlistamaan suurella porukalla koulujen päättymistä.

Alaikäisten hallusta on löytynyt alkoholia ja nuorisoa on ollut myös kesämökeillä juhlimassa. Komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista sanoo, ettei mitään erityisen vakavaa ole tapahtunut.

– Muutama pahoinpitely, rattijuoppo. Kokonaisuutena ei mitään dramaattista ja kylmä keli varmaankin rauhoittaa.

Itä-Suomessa kaikkiaan kuusi alaikäistä henkilöä otettiin säilöön rikoksesta epäiltynä. Säilöönoton syynä oli alkoholi, tappelu tai se, ettei nuori ole voinut mennä kotiin. Komisarion mukaan lasten vanhemmat ovat saattaneet soittaa poliisille, että heidän lapsensa on jossakin juopottelemassa ja poliisin pitäisi tehdä asialle jotakin.

Jopa hätäkeskus on saanut illan aikana puheluja, joissa on ilmiannettu nimeltä alaikäisiä alkoholinkäyttäjiä. Puheluissa on haluttu hätäkeskuksen lähettävän poliisit nuoria noutamaan.

– Ehkä on hävinnyt maalaisjärki tai vanhemmuusjärki siitä, miten asioihin pitäisi puuttua. Miksi vanhemmat eivät pidä huolta omista ja toistenkin lapsista, vaan ulkoistavat tämän poliisille, Joutjärvi pohtii.

Komisario pitää ilmiötä vastuun pakoiluna ja toivoo, että lapsen tai nuoren lähipiirissä olisi joku aikuinen, joka pystyisi hakemaan alaikäisen kotiin.