Sauli Niinistö: ”Joudumme sietämään epävakauden aikaa maailmalla vielä pitkään”

Puolustusvoimien lippujuhlan puheessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehotti pitämään huolta kansallisesta puolustuksesta.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti paraatin vastaan sunnuntaina Helsingissä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti paraatin vastaan sunnuntaina Helsingissä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Presidentti Niinistö kertasi lippujuhlan puheessaan jo aiemminkin käyttämänsä Suomen turvallisuuden neljä pilaria.

– Turvallisuusasemamme osalta olen usein ottanut esiin neljän pilarin mallin. Ne ovat myös nyt ajankohtaisia. Pilarimme ovat kansallinen puolustus ja turvallisuus, läntinen integraatio, Venäjä-suhteet sekä kansainvälinen järjestelmä, erityisesti sen rakenne, sääntöpohjaisuus ja hallittavuus, Niinistö totesi.

Puheessaan Niinistö ei viitannut suoraan lauantaina ja sunnuntain välisenä yönä tapahtuneeseen Lontoon terrori-iskuun, josta hän oli antanut lausunnon aiemmin aamulla. Presidentti kuitenkin muistutti, että terrorismin synnyttämä uhka koskettaa myös suomalaisia.

– Joudumme sietämään epävakauden aikaa maailmalla vielä pitkään. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on pidettävä huolta myös vahvimmasta tukijalastamme, uskottavasta kansallisesta puolustuksesta. Puolustusvoimamme ovat tehneet viime vuosina merkittäviä uudistuksia hyvin onnistuneesti, Niinistö sanoi.

Tärkeänä osana kansallista puolustusta Niinistö pitää yleistä asevelvollisuutta. Niinistön mielestä asevelvollisuus yhdistää kansakuntaa.

– Kansankunnan eheys on vahva menestystekijä. Mitä paremmin ymmärrämme toisiamme ja pidämme kaikki mukana, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on onnistua myös itsenäisyytemme toisella vuosisadalla. Olemme maailman vakain valtio. Tässä maailmanmenossa sillä on suuri arvo.