Analyysi: Mitä Britannia voi tehdä ääri-islamismin uhan edessä?

Liika on liikaa, mutta keinot ääriaineisten kitkemiseksi ovat vähissä, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Ulkomaat
Theresa May puhui medialle koskien sunnuntain vastaisen yön terrori-iskua Lontoossa 4. kesäkuuta.
Theresa May puhui medialle koskien sunnuntain vastaisen yön terrori-iskua Lontoossa 4. kesäkuuta.Will Oliver / EPA

Britannian pääministeri Theresa May puhui jyrkästi islamistista terroria vastaan. Pääministeri sanoi sunnuntaina selkeästi, että Lontoon ja Manchesterin iskuja yhdistää sama ääri-islamistinen vihaa lietsova ideologia, jolle ei saa antaa yhteiskunnassa suojapaikkaa.

Kyynikko voisi katsoa, että May on tiukkana ensi torstain parlamenttivaalien alla. Kolme tuhoisaa iskua kokenut brittikansa kuitenkin toivoo toimia ja turvaa.

On toinen kysymys mitä voidaan tehdä. Britannian hallitus ja viranomaiset eivät ole ennenkään lakaisseet ääri-islamismin uhkaa maton alle. Se on otettu äärimmäisen vakavasti viimeistään vuoden 2005 Lontoon iskujen jälkeen. Ne vaativat 52 kuolonuhria.

Radikaalia islamia saarnaavia uskonnollisia johtajia on karkotettu päätteeksi maasta ja suljettu vankilaan. Mutta myrkyllinen ideologia leviää nykyisin myös internetin kautta.

*Britanniassa kansalaisia valvotaan jo nyt tarkasti. *Valvontakameroita on kaikkialla ja niiden käyttö hyväksytään yleisesti kansan parissa. Maan turvallisuusviranomaisilla on laajat oikeudet tarkkailla kansalaisten elektronista viestintää.

Mutta vaikka jokaisessa kadunkulmassa seisoisi poliisi, ei etenkään autoilla tai veitsien avulla tehtyjä hyökkäyksiä voida aina estää.

Toistuvat iskut alkavat painaa brittikansan mieltä, vaikka täällä totuttiin jatkuvaan uhkaan jossain määrin jo IRA:n terrorin aikana.

Sen toistaminen, että terrorismin edessä ei saa pelätä, voi kuulostaa ontolta. Hirvittävien iskujenkaan äärellä Britanniassa ei kuitenkaan ole muodostunut laajaa vihan ilmapiiriä eikä kansa ole käpertynyt pelkoonsa. Monet korostavat, että huomion täytyy olla ennen kaikkea iskujen uhrien muistamisessa.

Manchesterin iskun uhreille järjestetään tänään hyväntekeväisyyskonsertti suunnitelmien mukaisesti. Järjestäjät eivät edes harkinneet konsertin perumista. Sillä on Lontoon iskun jälkeen entistä suurempi tarkoitus.