Herätys: Isis väittää olevansa Lontoon iskun takana, Heinäluoma ei lähde presidenttikilpaan, tänään on viileää ja sateista

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisi asettelee tie suljettu -kylttiä.
Poliisi oli sulkenut tien iskun toiseksi kohteeksi joutuneen Borough Marketin vieressä sunnuntaina.Andy Rain / EPA

Uutistoimistot: Äärijärjestö Isis väittää olevansa Lontoon iskun takana

Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa lauantaina Lontoossa tapahtuneen iskun takana, kertoo äärijärjestön uutistoimisto Amaq. Lontoon poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut hyökkääjien henkilöllisyyksiä tai mahdollisia Isisiin liittyviä kytköksiä.

Seitsemän ihmistä sai surmansa ja 48 haavoittui lauantai-iltana London Bridge –sillalla sekä läheisellä Borough Marketilla, kun hyökkääjät ajoivat pakettiautolla jalankulkijoiden päälle ja puukottivat ihmisiä.

Seitsemän naista ja kuusi miestä pidätetty Lontoon iskun takia

Lontoon poliisi on pidättänyt Barkingin alueella kaikkiaan 12 ihmistä. Pidätetyt ovat iältään 19-60-vuotiaita, heistä seitsemän on naisia. Yksi pidätetyistä on päästetty jo vapaaksi.

Poliisi on yhä vaitonainen terrori-iskun tekijöiden ja uhrien henkilöllisyyksistä. Poliisin apulaispoliisipäällikö Mark Rowley lupaa, että Lontoon hyökkääjiksi epäillyn kolmikon henkilöllisyys vahvistetaan mahdollisimman nopeasti. Poliisi ampui kolme hyökkääjää kahdeksan minuutin kuluttua siitä, kun iskusta oli vastaanotettu ensimmäinen hälytyspuhelu.

Putin uutiskanava NBC:lle: "Väitteet Trumpia vahingoittavista tiedoista ovat pötyä"

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiistää jyrkästi, että hänellä olisi mitään paljastavaa tietoa Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

– Tämä on jälleen yhtä hölynpölyä, Putin vakuutti, kun häneltä kysyttiin mahdollisista Trumpiin liittyvistä arkaluonteisista tiedoista NBC-kanavan haastattelussa.

Vladimir Putin
Vladimir PutinMikhail Klimentyev / Sputnik / EPA

Heinäluoma ei lähde SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Kansanedustaja Eero Heinäluoma ei lähde SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Heinäluoma kertoo asiasta tänään maanantaina julkaistussa tiedotteessa. Hän muotoili pitkässä tiedotteessaan muun muassa, että "sosialidemokraattien sukset presidenttiasiassa sojottavat kovin moniin eri suuntiin".

Eero Heinäluoma
Eero HeinäluomaJarno Kuusinen / AOP

Elokuu on lomakuukausien uusi kakkonen

Lomakausi painaa päälle, mutta ei entisellä voimallaan. Lienevätkö hyytävät kesäkelit syynä, mutta joka tapauksessa kesäkuun suosio on hiipunut viime vuosina samalla kun elokuu näyttää sopivan suomalaisten lomailuun yhä paremmin. Myös eri aloilla on suuret erot lomien ajoittamisessa. Siihen vaikuttavat muun muassa sesonkivaihtelut ja historian kiemurat.

kalenterissa lomapäivät
Ismo Pekkarinen / AOP

Matkanjärjestäjät tarjonneet helsinkiläisille kultasepänliikkeille sopimuksia

Helsingin keskustan kauppiaat ovat törmänneet uuteen ilmiöön. Ylen saamien tietojen mukaan kiinalaiset matkanjärjestäjät ovat tarjonneet helsinkiläisille kultasepänliikkeille sopimuksia.

Niissä he lupaavat tuoda liikkeisiin matkailijoita, mikäli saavat itselleen siivun myyntituloista. Jos yritys ei tartu sopimukseen, asiakkaat viedään muihin liikkeisiin. Kiinalaisturistien merkitys pääkaupunkiseudun yrittäjille on suuri: viime vuonna kiinalaisilla kirjattiin Helsingissä liki 90 000 yöpymistä.

Erilaisia sormuksia.
Yle

Sää maanantaina melko viileää ja osassa maata sateista.

Maanantaina sateita leviää maan etelä- ja länsiosaan, josta ne siirtyvät vähitellen pohjoisemmaksi. Lapissa sataa myös paikoin, tunturissa osin lunta. Lämpötilat jäävät vielä pääosin alle 15 asteen. Ylen meteorologi Seija Paasosen mukaan sää kuitenkin lämpenee tiistaina vähitellen jopa kesäisiin lukemiin.

Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Maanantain sääkartta.
Yle