1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Useat arabimaat katkaisivat suhteensa liittolaiseensa Qatariin

Saudi-Arabia, Egypti, Jemen ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat antaneet Qatarista tuleville matkailijoille ja kansalaisille kaksi viikkoa aikaa poistua.

Kuuden Persianlahden maan ulkoministerit tapasivat keskiviikkona 17.5. Riadissa valmistellakseen tulevaa tapaamista Trumpin kanssa. Kuva: STR / EPA

Suhteiden katkaisemisesta Qatariin ilmoittivat Saudi-Arabia, Egypti, Jemen, Libya, Bahrain sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Myös Malediivit on liittynyt seuraan.

Kolme maata antoi Qatarista tuleville matkailijoille sekä kansalaisille kaksi viikkoa aikaa poistua maasta.

Arabiemiirikuntien lentoyhtiö kertoi peruuttavansa lennot Qatarista huomisaamusta lähtien. Saudi-Arabia kertoi sulkevansa myös maiden välisen rajan. Kaikki neljä maata ilmoittivat suunnittelevansa rajoittaa maa- ja meriliikennettä.

Saudi-Arabia syyttää Qataria puolisotilaallisten ryhmien tukemisesta ja niiden väkivaltaisen ideologian levittämisestä.

Valtiollisen uutistoimisto SPA:n mukaan Qatar horjuttaa alueen tasapainoa tukemalla Muslimiveljeskuntaa, Isisiä ja al-Qaidaa antamalla heidän levittää sanomaansa jatkuvasti mediassa.

Lisäksi Qatarin katsotaan tukevan alueen arkkivihollista Irania.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti sopimuksia vieraillessaan Saudi-Arabiassa toukokuussa. Kuva: Bandar Al-Jaloud / Lehtikuva

Väkiluvultaan suurimman, Egyptin valtiollinen uutistoimisto kertoi, että Qatarin politiikka uhkaa arabivaltioiden kansallista turvallisuutta ja yhtenäisyyttä.

Bahrainin uutistoimisto puolestaan kertoo, että Bahrain päätti diplomaattisuhteiden katkaisemisesta, koska Qatar pyrkii ravistelemaan Bahrainin turvallisuutta ja vakautta. Syyksi kerrottiin myös se, että Qatar pyrkii puuttumaan Bahrainin asioihin.

Lisäksi Saudi-Arabian johtama liittouma on ilmoittanut erottaneensa Qatarin liittoumasta.

Qatarin mukaan diplomaattisten suhteiden katkaisemiselle ei ole "oikeudellisia perusteita".

Yhdysvaltain ulkoministeri: Ei suurta merkitystä

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, että siteiden katkaiseminen ei merkittävästi – jos lainkaan – auta maailmanlaajuista taistelua terrorismia vastaan. Sen sijaan Tillersonin mielestä arabimaiden tulisi ratkaista keskinäiset kiistansa.

Reuters, STT, AP