Tutkija: Islamistisen terrorismin aikakausi jatkunee ainakin 20 vuotta

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija arvioi Euroopan turvallisuustilannetta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

terrorismi
Ylen aamu-tv: Lontoon terrori-isku
Ylen aamu-tv: Lontoon terrori-isku

Eurooppaan kohdistuvat terrori-iskut eivät tule loppumaan tähän, vaan jihadistiterrorin uhka on pysyvä ilmiö. Elämme islamistisen terrorin aikakautta. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ruohomäki ennustaa islamistisen terrorin piinaavan Eurooppaa ainakin seuraavien 20 vuoden ajan. Tämä asettaa massiivisia kysymyksiä ja ongelmia Euroopan turvallisuudelle.

– Alkaa tuntua siltä, että tämä on vähän kuin jokin epidemia, Ruohomäki luonnehtii.

Tutkijan mukaan nopeaa ratkaisua terrorin kitkemiseen ei ole. Turvallisuustoimet toimivat vain tiettyyn rajaan saakka lyhyellä aikavälillä. Valmiustasoa ei voi pitää korkealla tasolla loputtomiin.

– Pitkällä tähtäimellä on löydettävä vastanarratiivi islamistien propagandalle. Se tapahtuu korostamalla jatkuvasti liberaalin demokratian arvoja, Ruohomäki sanoo.

Isis iskujen taustalla

Lontoon lauantai-illan iskussa kuoli seitsemän ja loukkaantui 48 ihmistä. Lisäksi poliisi surmasi tapahtumapaikalla kolme tekijää, jotka toteuttivat hirmutekonsa pakettiautolla ja puukoin.

Ruohomäki arvioi Isisin olevan iskun taustalla, ainakin jollain tasolla.

– Isis ei ole välttämättä ohjannut iskua, mutta on varmasti inspiroinut iskun sosiaalisen median kautta levittämänsä propagandan avulla, Ruohomäki sanoo.

Lontoon isku noudattaa tutkijan mukaan samaa kaavaa kuin aiemmat terroriteot, joita on nähty vuoden aikana Nizzassa, Berliinissä, Tukholmassa ja Lontoossa.

– Aiemmin tekijöitä on ollut yksi, nyt kolme. Tekijöiden määrällä ei ole kuitenkaan suurta merkitystä.

Lontoossa laajat jihadistipiirit

Tutkijan mukaan Lontoo on todennäköinen areena terroriteoille, sillä Isossa-Britanniassa on Euroopan laajin jihadistien verkosto ja suuri maahanmuuttajaväestö.

Ruohomäki muistuttaa, että Isiksen puhemies kehotti pari vuotta sitten iskemään vääräuskoisia vastaan nimenomaan Euroopassa. Terroristit toteuttavat johtajansa ohjeita.

– Tekijät ovat toisen polven kotikutoisia brittejä, joilla on maahanmuuttajatausta. Jihadistien toinen sukupolvi on aktivoitunut Irakin ja Syyrian sisällissotien myötä, Ruohomäki arvioi.

Isossa-Britanniassa tehdyissä kolmessa iskussa on kuollut yhteensä 34 ihmistä ja loukkaantunut 213.