Kadut tupruttavat jälleen savua – sade- ja sulamisvesien kulkua selvitetään Kemissä

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, johtavatko kiinteistöt sade- tai sulamisvetensä asianmukaiseen paikkaan vai valuuko vettä viemäriverkostoon.

viemäriverkot
Savua puhalletaan viemäriverkostoon.
Tutkimus tapahtuu vaarattoman ja diskoista tutun savun avulla. Riikka Rautiainen / Yle

Kemin Vesi jatkaa viime syksynä aloitettuja viemäriverkoston savututkimuksia kesäkuun aikana. Työt aloitetaan maanantaina Sauvosaaren kaupunginosassa ja ensimmäisenä tutkimuksia tehdään Kaivokadulla.

Tavoitteena on selvittää, johtavatko kiinteistöt sade- tai sulamisvetensä asianmukaiseen paikkaan vai valuuko vettä viemäriverkostoon. Savua pumpataan verkostoon ja savun purkautumispaikkojen avulla nähdään, millaisia vetoja ja kytkentöjä vesien johtamiseksi on tehty.

Itse tutkimus tapahtuu vaarattoman ja diskoista tutun savun avulla. Savu ei ole myrkyllistä tai tahraavaa, ja se haihtuu ilmaan nopeasti kokeen suorittamisen jälkeen, korostetaan Kemin Vesi Oy:n tiedotteessa.

Kemin Vesi tiedottaa tutkittavien katujen asukkaille tarkemman ajankohdan tekstiviestillä ennen tutkimusta. Asukkaita pyydetään huolehtimaan, että viemärien ja lavuaarien vesilukoissa on vettä ennen tutkimusten alkamista.

Tutkimuksen aikana vesiyhtiön tutkimushenkilöstö liikkuu kiinteistöjen pihoilla tekemässä havaintoja savun purkautumispaikoista.