Analyysi: Heinäluoma jätti SDP:n hämmennyksen tilaan

Ei siitä mihinkään pääse. Ensivaikutelma on, että Eero Heinäluoma teki sen taas. SDP on sormi suussa, kun Heinäluoma sanoi toistamiseen ei presidenttiehdokkuudelle.

Analyysit (Yle Uutiset)
Eero Heinäluoma.
Eero Heinäluoma.Jarno Kuusinen / AOP

Moni muistaa vielä kryptiset sanat, joilla Eero Heinäluoma ilmoitti Turussa helmikuussa 2008 luopuvansa SDP:n puheenjohtajuudesta. Ensin hän kertoi viihtyvänsä tehtävässä ja myös virtaa sen hoitamiseen löytyvän. Sitten pieni tauko ja mutta kuitenkin tämä oli nyt tässä.

Joku toimittaja ehti jo uutisoida Heinäluoman jatkavan.

Vuotta myöhemmin Heinäluoma oli viittä vailla kruunattu SDP:n kärkiehdokkaaksi eurovaaleihin. TV-haastattelussa kuultiin taas yllätys.

Heinäluoma ei asettunut ehdolle ja olikin hetken päästä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

*Tällä kertaa Eero Heinäluoma *alusti kieltäytymisensä kalevalaisin sanakääntein. Sampsa poika pikkarainen lähti etsimään Väinämöiselle sopivaa veneen pohjapuuta.

Heinäluomasta ei nyt sellaiseksi ollut. Väkisin herää kysymys, miksi asiaa piti sitten uudemman kerran näin näyttävästi pohtia viikon päivät. Lopputulos oli kuitenkin sama kuin vuosi sitten, jolloin Heinäluoma itse tarjosi ehdokkaaksi Jutta Urpilaista.

Nyt hänellä ei ollut esittää uusia nimiä, vaikka sellaisia kuulemma on. Kyllä Sampsa tammensa löytää.

*SDP:n tuskaiseksi kääntyneeseen *ehdokasjahtiin lienee ainakin kaksi syytä. Kaikilla mittareilla ansioitunut kaksinkertainen pääministeri Paavo Lipponen mittautti viime kerralla 2012 kerrassaan surkea vaalituloksen ja hävisi ensimmäisellä kierroksella Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston lisäksi myös Paavo Väyryselle ja Timo Soinille. Lipposen 6,7 prosentin äänisaalis oli 30 vuotta presidentinlinnaa hallinneelle puolueelle täydellinen mahalasku.

Toinen syy liittyy Sauli Niinistöön. Vaikka vuoden 2006 "työväen presidentti" oli pitkälti mainostoimiston ideoima kampanjateema, näkee moni sosiaalidemokraattikin Niinistön onnistuneen tehtävässään vähintäänkin kelvollisesti.

*Tuorein pohtija on Erkki Tuomioja, *joka kysyy blogissaan (siirryt toiseen palveluun) "voisiko Sauli Niinistö olla myös meidän (lue sosiaalidemokraattien) tukemamme ehdokas presidentinvaalissa". Aivan erikseen Tuomioja huomauttaa vielä, että Niinistön päätös asettua valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi on paitsi erottautuminen kokoomuksesta myös kädenojennus vasemmalle.

Ulkoministerinä Tuomioja tuli Niinistön kanssa erinomaisesti toimeen, ja kun presidentille ei periaatteessa kuulu sisäpolitiikka, voidaan esimerkiksi talouteen liittyvät näkemyserot Tuomiojan mielestä unohtaa.

Tuomioja ei ole näkemyksineen yksin. Tekipä SDP presidenttiasian kanssa mitä tahansa, osa sosiaalidemokraattien kannattajista äänestää joka tapauksessa Niinistöä.

*SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne *on nyt tiukan paikan edessä. Itse hän ei oikein voi asettua ehdolle, kun samaan aikaan pitäisi kampanjoida ensimmäisissä maakuntavaaleissa. Isolle ja perinteiselle puolueelle pitäisi kuitenkin löytää oma ehdokas, vaikka puolueen kärkinimetkin jo vilauttelevat Niinistön tueksi asettumista.

SDP:n vaihtoehdoksi voi jäädä näkökulman avartaminen. Kun entiset puheenjohtajat Urpilainen ja Heinäluoma ovat kieltäytyneet eikä Erkki Liikanenkaan Suomen Pankissa näytä hirveän innokkaalta, pitää ehdokas ehkä etsiä perinteisen pelikentän ulkopuolelta.

*Piispojakin *on jo ehdoteltu, arkkipiispaa myöten.

Pian joku ehkä muistaa, että on SDP:llä omakin piispa, ihan eduskuntaryhmässä ja vieläpä puolueen entinen varapuheenjohtaja.

Joku voi muistaa senkin, että viime kerralla Ilkka Kantola oli mukana SDP:n esivaalissa, kun Lipponen päätyi presidenttiehdokkaaksi.

Kuten myös muuan Tuula Haatainen.

Kantola ja Haatainen eivät ainakaan häviäisi mitään, vaikka häviäisivät Niinistölle.

kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja

Lue myös:

Heinäluoma ei lähde SDP:n presidenttiehdokkaaksi – "Sosialidemokraattien sukset sojottavat kovin moniin eri suuntiin"

Antti Rinne: SDP tulee asettamaan oman presidenttiehdokkaan

Erkki Tuomioja: SDP:n vakavasti harkittava, voisiko puolue tukea Sauli Niinistöä