Koiran vesileikki hermostutti rauhoitetut härkälinnut – lintuyhdistys muistuttaa pesärauhasta

Vapaana juokseva koira on aina linnuille häiriöksi pesintäaikaan.

linnut
Härkälintu pesänsä vieressä Tampereen Pahalammella.
Jukka T. Helin

Kaupungin asutuksen keskelle asettuneet linnut ovat yleensä tottuneempia häiriöihin kuin erämaalammen asukit, mutta mihin tahansa nekään eivät totu.

Silminnäkijän mukaan Tampereen Pahalammella uitettiin ja leikitettiiin viikonloppuna koiraa ihan härkälinnun pesän vieressä. Härkälintu pesii harvoin näin lähellä kaupungin keskustaa.

– Häirityt linnut yrittävät aina suojella pesäänsä ja ajaa häiritsijää pois. Tätä voi olla huomaamatta. Pahalammen pesänkin kyllä näkee rannalta, se on parinkymmenen metrin päässä, sanoo Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Härkälintu on rauhoitettu. Hätääntyessään emot jättävät pesän, ja kuoriutumattomat munat jäävät alttiiksi munarosvoille. Kuoriutuneet poikaset taas hajaantuvat pitkin maastoa.

Pahalammen härkälintuperhe näyttää selvinneen häiriöstä. Toinen poikanen kuoriutui onnellisesti ja kolmatta haudotaan vielä.

Koirat kiinni kesäisin ja taajamassa aina

Irrallaan ja kaukana isännistään juoksentelevat koirat ovat luonnossa aina ongelma. Lain mukaan ne täytyy pitää maastossa kytkettynä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti, ja taajamassa aina.

– Suuri osa koiranomistajista osaa toimia ihan hyvin. Asiasta on puhuttu paljon ja siitä on esimerkiksi Kennelliiton sivuilla. Osa koiranomistajista ei silti tiedä ja osa taas ei välitä, Helin sanoo.

– Vaikka oma haukku olisi kuinka kiltti, niin vapaana se on aina linnuille häiriöksi. Myös vapaana liikuskeleva kissa on yhtä lailla ongelma.

Tietoja häiriöistä tulee juuri Pahalammen kaltaisilta lammikoilta, jotka ovat tiheän asutuksen keskellä. Pahalampi on Tampereen Viinikassa, ja lähellä on toinenkin lintujen suosima järvi, Iidesjärvi.

– Luulin että Iidesjärvellä toimittaisiin jo fiksummin, mutta enpä tiedä. Näyttää, että sinne tullaan kauempaakin koira kytkettynä, mutta päästetään se siellä irti juoksentelemaan pitkin ja poikin, harmittelee Helin.