YK:n lastenjärjestö: 100 000 lasta taistelujen piirittämänä Mosulissa

Irakin Unicef-edustaja kertoo raporteista, joiden mukaan lapset ovat joutuneet taistelujen keskelle, kun Isisiä yritetään häätää pois kaupungista.

Ihmisiä pakenemassa Zanjilin alueelta Mosulin länsiosista toukokuun 30. päivänä. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

YK:n lastenjärjestö varoittaa, että valtava määrä joukko lapsia on joutunut suureen vaaraan Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mosulissa.

Unicefin Irak-edustaja, Peter Hawkins arvioi, uutistoimisto AP:lle, että vanhassa kaupungissa ja muilla Isisin hallitsemilla alueilla yrittää selviytyä erittäin vaarallisissa olosuhteissa jopa 100 000 tyttöä ja poikaa.

Lapset eivät ole päässeet pakenemaan, kun Yhdysvaltain tukemat irakilaisjoukot yrittävät kiivaasti saada hallintaansa kaupungin länsiosaa terroristijärjestö Isisin taistelijoilta.

Pulaa on niin ruoasta, vedestä kuin lääkkeistä. Niiden lisäksi vaarana on joutua Isisin tarkka-ampujan kohteeksi tai ristituleen taistelijoiden väliin. Tilanteissa on kuollut siviilejä, myös lapsia. Tarkkaa lukumäärää lapsiuhreista ei ole kerrottu.

YK:n mukaan kaikkiaan taistelujen vankina kaupungissa on edelleen noin 200 000 siviiliä.

YK:n lastenjärjestön edustaja Peter Hawkins kehottaa taistelevia osapuolia noudattamaan lakeja ja ihmisoikeuksia ja suojelemaan lapsia.

AP