1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

EU ja Kiina yrittävät lopettaa norsunluukaupan – Tältä näyttää syöksyhampaiden varasto Hongkongissa

Meille sanotaan, että tapamme norsut. Se on kohtuutonta ja naurettavaa, valittaa mies, joka omistaa kymmenen miljoonan euron arvosta norsun ja mammutin syöksyhampaita.

Daniel Chan näyttää, miten viranomaiset valvovat kauppiaiden varastoja.
Norsunluukauppa on hiipuva bisnes Hongkongissa, koska Kiina on kieltämässä sen vuoden lopussa. Kauppiaat yrittävät pelastaa bisneksensä siirtymällä mammutinluuhun. Daniel Chanin norsunluupajalla on norsun syöksyhampaita miljoonien arvosta. Lähde: Yle

HONGKONG Kaiverruspajan toimitusjohtaja Daniel Chan siirtää raskaat arkistohyllyköt syrjään. Takaa paljastuu betoniseinään tehty ahdas luukku, salaovi kaikkein pyhimpään. Kumartumalla pääsen vilkaisemaan norsunluuvarastoa.

Chan nostaa sieltä esiin suuria syöksyhampaita ja asettelee ne varovasti pöydälle. Ympärillä korkeuksiin yltävät hyllyköt pursuavat pienempiä norsunluun paloja.

Syöksyhampaat eivät ole vaaleita eivätkä sileitä, vaan ruskeita, uurteisia ja halkeilleita – koska ne ovat rapistuneet varastossa jo pitkään. Chanin nyt 104-vuotias isä osti ensimmäiset syöksyhampaat maahantuojilta noin 70 vuotta sitten.

Silloin ei osattu olla huolissaan norsujen suojelusta.

Afrikka oli vielä valtaosin valkoisten siirtomaaisäntien alusmaita, joiden luonnonvaroja hyödynnettiin ilman huolta huomisesta. Syöksyhampaat päätyivät käsityöpajoihin Hongkongiin ja sieltä edelleen rikkaiden koriste-esineiksi kaikkialle maailmaan.

– Ensin teimme norsunluusta koruja Japanin markkinoille, Chan kertoo. Sitten norsunluuta myytiin Amerikkaan ja nykyisin lähinnä Manner-Kiinaan.

Chan katselee syöksyhampaita kuin suurimpia aarteitaan – koska sitä ne juuri ovat. Luuta on tonneittain. Norsun ja mammutin syöksyhampaiden arvo on yhteensä noin kymmenen miljoonaa euroa.

Lähimpänä Daniel Chania on mammutin syöksyhammas, mutta kolme vasemmanpuoleista ovat norsun syöksyhampaita. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Nyt Lise Carving & Jewellery -perheyhtiö on kuitenkin historiansa suurimmassa käännekohdassa. Maailmalla on havahduttu norsujen hupenemiseen ja siksi norsunluukauppaa ollaan vihdoin tosissaan kieltämässä sekä idässä että lännessä.

– En todellakaan tiedä, mitä kaikelle tälle norsunluulle sitten tapahtuu, Chan sanoo.

Norsunluun kaivertaminen on erittäin tarkkaa käsityötä. Raaka-aine on arvokasta, joten virheisiin ei ole varaa. Naapurihuoneessa kaksi kaivertajaa on niin syventynyt työhönsä, että he tuskin vilkaisevat Ylen kuvausryhmää.

Chanilla oli aiemmin töissä kymmenen kaivertajaa, nyt enää neljä – ja pian vielä vähemmän, sillä kaiverruksille ei enää löydy ostajia.

Daniel Chanin viimeisetkin norsunluunkaivertajat jäävät lähivuosina työttömäksi, sillä kaiverrusten kysyntä on romahtanut. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Vanha luu laillista, uusi laitonta

Chanin esittelemien norsun syöksyhampaiden kyljessä on Hongkongin viranomaisten hologrammi ja tarkastuslappu todisteena siitä, että syöksyhampaat on tuotu maahan ennen vuotta 1990. Silloin afrikannorsujen suojelua parannettiin.

Uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevassa Cites-sopimuksessa norsut siirrettiin astetta tiukempaan suojeluun. Sopimus kielsi norsunluun kansainvälisen kaupan vuoden 1976 jälkeen kaadettujen norsujen osalta. Myöhemmin rajoituksista on kuitenkin tehty poikkeuksia.

Sopimuksen tarkoituksena oli lopettaa norsujen laajamittainen tappaminen norsunluun vuoksi. Silti edelleen noin 20 000–30 000 afrikannorsua ammutaan joka vuosi. Maailman suurimpia maaeläimiä on jäljellä enää reilut 400 000.

Hongkongin viranomaisten hologrammi ja tarkastuslappu osoittavat, että nämä syöksyhampaat on tuotu maahan laillisesti. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Laittomasti kaadettujen norsujen syöksyhampaita takavarikoidaan vuosittain kymmeniä tonneja.

Norsunluun kauppa ei loppunut suojelun kiristyessä, vaan siirtyi maan alle. Metsästys muuttui salametsästykseksi ja norsunluun arvo nousi, koska sen hankkiminen oli entistä vaikeampaa.

Norsunluukauppias Daniel Chanin mukaan syöksyhampaita löytyy alle 1-kiloisista yli 50-kiloisiin. Nykyisin norsunluun markkina-arvo on 500–1000 dollaria kilolta. Taitava kaiverrus voi nostaa hinnan monikymmenkertaiseksi.

Suurimmat kaiverretut syöksyhampaat voivat olla yli miljoonan euron hintaisia. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Laittomasti kaadettujen norsujen syöksyhampaita takavarikoidaan vuosittain kymmeniä tonneja.

Norsunluuta salakuljetetaan Hongkongin kautta

Hongkong on monella tapaa norsunluukaupan keskus. Sitä kautta välitetään norsunluuta maasta toiseen, minkä takia siellä myös takavarikoidaan paljon laitonta norsunluuta.

Villieläinrikoksia kartoittava Cheryl Lo ympäristöjärjestö WWF:stä kertoo, että vuosien 2000–2013 mittaan Hongkongissa takavarikoitiin 33 tonnia salakuljetettua norsunluuta.

Hongkongin viranomaiset ehtivät tutkia laivarahdista vain noin prosentin, joten voi vain arvailla, kuinka suuri osa norsunluukaupasta jää paljastumatta.

Suurten rahtierien lisäksi norsunluuta kulkeutuu Manner-Kiinaan turistien mukana – mannerkiinalaisia rajanylittäjiä on vuosittain yli 60 miljoonaa.

Ulkomaankaupan lisäksi Hongkongissa on säilynyt Kiinan tuhansia vuosia vanha perinne norsunluun kaivertamisessa. Kaiverruksia myydään edelleen avoimesti kuluttajille.

Hongkongissa on yli 70 liikettä, jotka myyvät norsun- ja mammutinluusta tehtyjä koriste-esineitä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Norsunluu oli aikaisemmin arvostettu koriste-esine myös Hongkongissa, mutta asenteet ovat muuttuneet.

– Kun olin nuori, minäkin käytin norsunluusta tehtyjä syömäpuikkoja, ne olivat ensimmäiset syömäpuikkoni. Nykyisin norsunluun kysyntä on vähentynyt roimasti, ja suurin osa ostajista on mannerkiinalaisia turisteja, Lo kertoo.

Cites-sopimuksen mukaan vanhalla norsunluulla voi käydä kauppaa, uudella taas ei. Ongelma on se, että norsunluun iän määrittäminen ei ole helppoa eikä halpaa, ja siksi vanhan norsunluun varjolla myydään tiskin alta myös laittomasti kaadettujen norsujen luuta.

Kiina lopettaa norsunluukaupan vuodessa

Maailmalla norsujen teurastusta ei ole seurattu toimettomana. Kiina ilmoitti viime vuodenvaihteessa, että se kieltää norsunluukaupan vuoden 2017 lopussa.

Ympäristöjärjestöt ovat kiittäneet Kiinan päätöstä vuolaasti, sillä kysynnän hiipuminen Kiinassa vähentäisi merkittävästi kiusausta norsujen salametsästykseen Afrikassa.

– Erityisesti Kiinassa, jossa kansalaiset kunnioittavat valtiota, viesti on hyvin voimakas, WWF:n Cheryl Lo kehuu.

Kiinan vanavedessä myös itsehallintoalue Hongkong on kieltämässä norsunluukaupan, mutta vasta viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Lakiehdotusta käsitellään parhaillaan Hongkongin lainsäädäntöneuvostossa eli itsehallintoalueen parlamentissa.

Hongkongin viranomaiset aikovat tukea norsunluun kaivertajien uudelleenkouluttautumista ja tarjota heille rahallista tukea. Lakiesityksen mukaan tukea ei maksettaisi kauppiaille.

Hongkongin WWF:n Cheryl Lo kehuu Manner-Kiinan päätöstä lopettaa norsunluukauppa vuoden loppuun mennessä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

WWF:n mielestä viiden vuoden siirtymäaika on kuitenkin liian pitkä, koska norsunluukauppaa on yritetty lopettaa jo vuodesta 1990 lähtien.

– Kauppiailla on ollut jo 27 vuoden armonaika päästä eroon norsunluuvarastoistaan, mikä on oikeuden näkökulmasta erittäin kohtuullinen, Cheryl Lo muistuttaa.

Norsunluukauppaa ajetaan ahtaammalle myös Euroopassa. EU:n komission ohjeena (siirryt toiseen palveluun) on, että norsunluun vienti EU-maista pitäisi kieltää kokonaan heinäkuun alusta lähtien.

Syynä on paljolti se, että laillisen ja laittoman norsunluukaupan erottaminen on ollut käytännössä vaikeaa.

Nykyisin Daniel Chan hankkii vain mammutin syöksyhampaita, joita saadaan lähinnä Venäjältä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Meille sanotaan, että tapamme norsut. Se on kohtuutonta ja naurettavaa!

Daniel Chan

Norsunluukauppiaan mielestä raha pelastaisi norsut

Lise Carving & Jewellery -yhtiötä johtava Daniel Chan ei sulata norsunluukaupan täyskieltoa. Hänen mielestään parempi tae norsujen säilymiselle olisi se, että eteläisen Afrikan mailla olisi taloudellinen houkutin norsujen suojeluun.

– Kun norsu kuolee luonnollisen kuoleman, hallitus voisi pitää arvokkaat syöksyhampaat. Se voisi myydä syöksyhampaat ulkomaille ja saisi rahaa sekä talouden kehittämiseen että norsukannan ylläpitämiseen, Chan perustelee.

Nykyisin takavarikoitu norsunluu usein poltetaan roviolla, eikä afrikkalaisilla ole Chanin mielestä taloudellista houkutinta pitää hengissä laajaa norsukantaa.

Norsunluun kaiverrusta koriste-esineiksi on harjoitettu Kiinassa tuhansia vuosia. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Chan tulistuu siitä, että norsunluukaupan kielto rokottaa erityisesti hänenlaisiaan kauppiaita, joilla on suuret varastot norsunluuta.

– Me ostamme ja myymme. Meille sanotaan, että tapamme norsut. Se on kohtuutonta ja naurettavaa! Kuvitteleeko joku, että jos asekauppa lopetettaisiin, niin ihmiset lakkaisivat kuolemasta, Chan sanoo.

Tunnelma muissa norsunluukaupoissa on sekä apea että epäluuloinen. Kauppiaat tietävät, että bisnes on lopussa. Samoin he tietävät, miten tuomitsevasti muualla maailmassa ajatellaan norsunluukaupasta, eivätkä siksi halua puhua siitä.

Ainoa muu kauppias, joka uskaltaa sanoa asiasta mitään, haluaa esiintyä nimettömänä.

– Hallitus ei suojele meidän perinteistä kulttuuriamme, mikä on häpeällistä. Eikä käsityöläisille riitä enää töitä, nainen sanoo.

Mammuteista jatkoaikaa bisnekselle

Norsunluukauppojen viimeinen oljenkorsi perinteen jatkamiseksi on siirtyä käyttämään raaka-aineena mammutin syöksyhampaita, joita tuodaan Alaskasta, Kanadasta ja erityisesti Venäjältä. Mammutin syöksyhampaiden kansainvälinen kauppa on sallittua, koska laji on jo kuollut sukupuuttoon.

Daniel Chan esittelee syöksyhampaiden eroja.

– Norsun syöksyhampaassa on tyhjää 40–50 prosenttia, mutta mammutin hampaassa alle 10 prosenttia. Lisäksi mammutin syöksyhampaat ovat usein käyriä, norsun taas suoria, Chan näyttää.

Lisäksi eroa on syöksyhampaan poikkileikkauksen kuvioinnissa. Valmiista koriste-esineistä eroa on vaikeampi selvittää.

Valtaosa Chanin varastosta on nykyisin mammutinluuta, mutta norsunluun kyseenalainen maine jarruttaa myös mammutinluukauppaa.

Useimmat alan kaupat – joita Hongkongissa on 72 – mainostavat nykyisin myyvänsä nimenomaan mammutin syöksyhampaista tehtyjä koriste-esineitä, mutta liikkeet toivovat pääsevänsä siinä sivussa eroon myös norsunluisista koriste-esineistä.

Varastoissa on vielä 70 tonnia luvallista norsunluuta. Jos sitä ei ole myyty viiden vuoden päästä, sitä ei saa laillisesti myydä enää mihinkään.