Iskee silmää eikä valita ylitöistä – Korvaako robotti tarjoilijan Hongkongissa?

Robottitarjoilija ei kokkaa, mutta harrastaa silmäpeliä ja kiikuttaa ruuat oikean pöydän ääreen.

Hongkong
Uutisvideot: Näin robotti tarjoilee Hongkongissa
Uutisvideot: Näin robotti tarjoilee Hongkongissa

HONGKONG Perinteistä hongkongilaista arkiruokaa myyvän Kam Mong -ravintolan tarjoilijat eivät ole kovin perinteisiä eivätkä arkisia.

Ensimmäinen robotti on vastassa ulko-ovella, toinen tarjoilee ruokaa ja kolmas seurustelee asiakkaiden kanssa. Ja asiakkaita ne houkuttelevat niin hyvin, että ravintolan omistajan mukaan robotit maksoivat itsensä takaisin jo ensimmäisen viikon jälkeen.

– Ehkä voin korvata niillä yhden työntekijän ja vähentää henkilökunnan töitä, sanoo ravintolan omistaja Billy Chan ja leikkii robottinsa kanssa.

Keittiöön robottia ei vielä päästetä eikä siltä suju edes ruuan nostaminen pöytään, mutta ainakin robotti osaa viedä ruuat oikean pöydän luo.

Robotti iskee sekä silmää että tarinaa, mutta kaikki reaktiot on toki ohjelmoitu ennalta. Robotit tunnistavat hiukan puhetta, mallista riippuen joko mandariinikiinaa tai kantoninkiinaa. Englanninkielistä palvelua on luvassa ohjelmistopäivityksen jälkeen.

Tarjoilijarobotti ei valita ylitöistä, mutta tarvitsee kyllä latausta – kuusi tuntia pistorasiassa sen jälkeen kun takana on työskentelyä kellon ympäri.

Chanin mielestä samantapaiset robotit kelpaisivat jo muihinkin hommiin, ne voisivat vaikka tuoda vanhuksille lääkkeet aikataulun mukaan ja pitää heille seuraa.

Kelta-asuinen robotti ravintolassa
Mika Mäkeläinen / Yle