1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Analyysi: Manchesterin hyväntekeväisyyskonsertti oli muistutus musiikin voimasta

Konsertti osoitti, että terrorismin edessä ei taivuta, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää.

kulttuuri
Ariana Grande ja Miley Cyrus lavalla One Love Manchester -konsertissa 4. kesäkuuta.
Ariana Grande ja Miley Cyrus lavalla One Love Manchester -konsertissa sunnuntaina 4. kesäkuuta.Nigel Roddis / EPA

Live Aid, Band Aid, Live 8. Manchesterin sunnuntaisesta hyväntekeväisyyskonsertista tulivat mieleen vuosien takaiset suurtapahtumat. Kun aikaisemmin kerättiin rahaa Afrikan nälänhädän ja köyhyyden poistamiseksi, nyt muusikot kokoontuivat vastustamaan länsimaihin kohdistuvia terrori-iskuja. Maailma on muuttunut.

Ariana Granden areenakeikalle tehdyn terrori-iskun uhrien auttamiseksi järjestetty konsertti oli hieno ponnistus maailmanluokan tähdiltä. Vastaavaa ei ole nähty vuosikausiin.

Olikin jo korkea aika.

Terrorismi on tänä päivänä läsnä jatkuvasti. Juuri hyväntekeväisyyskonsertin alla Lontoossa tehtiin isku, jossa ei taaskaan vältytty kuolonuhreilta. Tämän takia Manchesterin konsertti oli tärkeä. Ääriryhmille pitää näyttää, että pelolle ei anneta valtaa. Musiikin avulla ihmiset kerääntyvät yhteen ja osoittavat tukensa toisilleen.

Tietenkin voi miettiä, tarvitsevatko juuri Manchesterin iskujen uhrit näin suurta apua. He todennäköisesti saavat tukea jo muutenkin. Ei ole näkynyt konsertteja Syyrian sodan uhreille tai kun Kabulissa kuoli 80 autopommin räjähdyksessä. Manchesterin iskusta tekee kuitenkin poikkeuksellisen se, että uhreja olivat lapset ja nuoret.

Terrori-isku määrittää Ariana Granden uraa koko loppuelämän. Amerikkalainen poptähti on saanut osakseen sympatiaa, sillä hän joutui tahtomattaan terrorismin keskelle. Solidaariset poptähdet lähtivät innokkaasti mukaan hyväntekeväisyyskonserttiin, joka laitettiin kasaan varsin lyhyessä ajassa. Niin Grandella kuin muillakin poppareilla auttamishalu on ollut varmasti vilpitöntä ja samalla he saivat konsertista positiivista huomiota. Mukaantulijoita oli varmasti enemmän kuin mukaan mahtui.

Manchesterin terrori-iskun selviämisen vertauskuvaksi nousi Oasiksen Don’t look back in anger -kappale, jota ihmiset alkoivat spontaanisti laulaa kaupungissa järjestetyssä muistotilaisuudessa. Sunnuntain konsertissa kappaleen esittivät Ariana Grande ja Coldplayn Chris Martin. He saivat koko stadionin suureksi yhteiskuoroksi. Kappaleen sanoma sopii siihen, kuinka terrorismiin pitää suhtautua. Sen edessä ei saa nöyrtyä ja surusta huolimatta eteenpäin on mentävä. Katsomatta taakseen vihaisena.

Lue seuraavaksi