Kankaanniemi ja Paloniemi: Terrorismin estäminen ennalta vaatii verkkotiedustelulain

Terrorismin torjuntaan ei ole poppakonsteja, mutta Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ja Keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi sanovat molemmat, että verkkotiedustelulaki on edellytys terrori-iskujen estämiselle ennalta.

Toimi Kankaanniemi
Kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.) Yle Jyväskylän Nettistudiossa.
Keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi ja Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi Yle Jyväskylän Nettistudiossa.

Terrorismin ennaltaehkäisy ja torjunta puhuttavat jälleen Lontoon terrori-iskun jälkeen. Yle Jyväskylän Nettistudiossa Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi sekä Keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi pohtivat, millä terrorismia voitaisiin estää.

– Se on tavattoman vaikeaa. Radikalisoitumaan päässeiden ihmisten maailmassa oppi on sairas, terrori-isku on uroteko, joka palkitaan. Miten mennä ihmisen päähän, ja muuttaa sitä, Kankaanniemi pohtii.

Kankaanniemen mukaan länsimainen avoin yhteiskunta on avoin myös terrorismille.

– He ovat keksineet esimerkiksi tämän autolla väkijoukkoon ajamisen ja sen jälkeen tehtävät puukotukset. Ja kun me emme avoimesta yhteiskunnasta varmaankaan halua luopua, olemme vaikean edessä, hän sanoo.

Paloniemi viittaa verkkotiedustelun tarpeeseen ja kehittämiseen.

– Monet näistä terrori-iskujen tekijöistä ovat asuneet länsimaissa koko ikänsä. Meidän pitäisi pystyä suitsimaan nettiä, siellä terroristit piileskelevät. Erilaiset terroriryhmät käyttävät verkkoa taitavasti propagandan levittämisen välineenä. Siellä näitä yksinäisiä susia kehotetaan toimintaan, hän sanoo.

Kankaanniemi on samaa mieltä.

– Tiedustelua koskeva lainsäädäntö täytyy saada pikaisesti voimaan. Silloin me pystymme ehkäisemään asioita ennalta, hän sanoo.

Terrori-iskun uhka Suomessa on verraten pieni, mutta olemassa se on.

– Meillä on satoja ihmisiä, joita suojelupoliisi tarkkailee. Maahanmuuttajien joukossa voi olla myös radikalisoitumiseen taipuvaisia ihmisiä, toteaa Paloniemi.

– Suojelupoliisi varmasti tekee hyvää työtä, joka ei kuitenkaan tavallisille kansalaisille näy. Me olemme onneksi vielä säästyneet, mutta siitä ei ole mitään varmuutta, etteikö toisin voisi käydä, sanoo Kankaanniemi.