1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uhanalaiset kalalajit

Saimaassa elää kolme uhanalaista kalalajia – Ministeri: Nykyistä tiukemmat kalastusrajoitukset eivät ole tarpeen

Hallituksen kärkihankkeena on elvyttää vaelluskalakantoja. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mielestä Saimaalla säädöksiä ei silti tarvitse muuttaa.

Uhanalaiset kalalajit
Radiolähettimellä varustettu Saimaan järvilohi.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä kalastusrajoitukset Saimaalla ovat hyvällä tasolla nykyisellään. Tänä keväänä erätarkastajat ovat törmänneet Saimaalla salakalastukseen valvoessaan verkkokalastuskiellon noudattamista. Leppä pitää salakalastusta tuomittavana, mutta ei näe syytä valvonnan tai kalastusrajoitusten kiristämiseen.

– Tämä tulos (salakalastajien kiinni jääminen) osoittaa sen, että valvontaa on. Nyt täytyy käydä keskusteluja asianosaisten kanssa ja kalastusalueiden osakaskuntien kanssa, miten he näkevät tämän asian. Tämä yhteinen asia, joka ei voi olla vain viranomaisvalvonnan varassa, Leppä sanoo.

Hallituksen luontopolitiikan yhtenä kärkihankkeena on uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttäminen. Saimaan vaelluskalakannat on mainittu erityisesti elvytyskohteena. Saimaassa elää saimaannieriä, järvilohi ja järvitaimen, jotka ovat kaikki erittäin uhanalaisia lajeja. Verkkokalastus Saimaalla uhkaa paitsi saimaannorppaa, myös näitä kaloja.

Leppä ei kiristäisi kalastusrajoituksia Saimaalla huolimatta hallituksen hankkeesta.

– Nykyiset säädökset ovat hyvät ja niiden pohjalta edetään. Saimaassa vaelluskalakantojen eteen tehtävä työ tarkoittaa juurikin kalastusrajoituksia ja yhteisiä pelisääntöjä siitä, millä kalastetaan ja miten kalastetaan, Leppä sanoo.

Uhanalaisille kaloillekin korvausarvo?

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut lakiuudistusta, jossa myös uhanalaisille kaloille määriteltäisiin niin sanottu korvausarvo. Useiden uhanalaisten nisäkkäiden, kuten norpan tappamisesta joutuu maksamaan valtiolle korvauksen. Uhanalaisille kaloille voitaisiin määritellä myös korvausarvot. Lakiuudistus ei kuitenkaan vaikuta etenevän ripeästi.

– No katsotaan nyt tilannetta. Teemme kokonaisarvion tilanteesta ja käydään keskusteluja asianomaisten tahojen kanssa. Tehdään sitten johtopäätöksiä. En ota kantaa (lain edistämiseen) ennen kuin minulla on riittävät selvitykset pöydällä, Leppä sanoo.

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on kotoisin Saimaan maakunnasta Etelä-Savosta.Juho Liukkonen / Yle
Lue seuraavaksi